Zetterberg om framgången och sjukdomen

Han har aldrig backat inför överheten. Nu står han dock inför något helt annat. Bålstabladet möter Leif Zetterberg som berättar om framgången och sjukdomen.

  • Publicerad 07:09, 16 nov 2018

Den långa sommaren har lämnat över till en höst som vägrar ge vika för vintern. Det är grått i skyn och på marken. Det är bara början på en novembermånad som ändå tycks ha pågått i all evighet. I träden på gården vid Övergran lyser färgerna trots allt upp tillvaron.

– Vi har plockat så mycket äpplen i år, konstaterar Leif Zetterberg.

Han bjuder på hempressad must och vi sätter oss vid bordet och pratar om ett liv där han egentligen skulle ha blivit veterinär. Sorgen kom emellan.

– Min pappa dog när jag var 18. Jag har fyra syskon till. Vi var nere i ladugården och mjölkade, min mamma och jag. Då kom prästen dit med grannen och sa: ”Vi förstår att det är svårt det här. Nu har vi en granne som kan ta över arrendet.” Då tänkte jag: ”I helvete. Han ska inte ta över något arrende.”

Den unge Leif stod på sig och tog ansvaret för gården i väntan på att syskonen skulle växa upp så att de kunde ta över, de som ville bli bönder. Han mjölkade innan skolan och igen efter. Så hölls familjeverksamheten intakt och han hade visat för första gången att han inte viker ner sig inför överheten.

– Prästen fick backa och grannen blev vi aldrig sams med igen. Att ta match med vem som helst, det har aldrig skrämt mig, säger han.

Den inställningen har tagit honom långt, ända till maktens korridorer i regeringskansliet. Samhällsengagemanget kom redan i skolan och i Centerpartiet hittade han hem. Under Thorbjörn Fälldins statsministertid var den 27-årige Zetterberg ansvarig för budgetprocessen.

– Så här i efterhand kan man säga att som 27-åring har man inte den erfarenheten. Fördelen var att Fälldin hade ett antal seniora ministrar och de gav han uppdrag och vi som var yngre, vi kallades Fälldins pojkar och flickor i Svenska Dagbladet, kunde tanka av de här äldre. Centern hade varit i opposition sedan 1950-talet och man var väldigt engagerade och ville ta över regeringsarbetet så det var en oerhörd kunskapsbank.

SKulle kunna fylla tidningen

En kvart in i samtalet står det klart att Leif Zetterbergs historia är för innehållsrik för att berättas i en enda artikel. Med alla turer fram och tillbaka i politiken och alla styrelser han suttit i (”jag var med när TV4 startade, vilket var väldigt spännande”, slänger han till exempel ur sig bara sådär) skulle vi kunnat fylla hela tidningen med Håbopolitikern som nu åter är med och styr kommunen i och med samarbetet som är alliansen. Verkligheten ber dock om uppmärksamheten när han berättar om det besked han fick för ungefär fem veckor sedan.

– I morgon börjar jag en behandling. Jag har en tumör på lungan. Först skulle de göra en cellgiftsbehandling, men det backade de på. Nu ska det bara bli tabletter. Så det kanske är hanterbart, men det vet jag inte ännu.

– Det går inte att operera, men det går antagligen att stoppa. Det är vad jag har lärt mig de här veckorna.

Det är anledningen till att Zetterberg saknades i samband med budgetdragningen. Han var på sjukhuset. Hur mycket han kommer kunna jobba framöver är inte klart, men 69-åringen känner sig trots allt stark.

– Jag upptäckte det när jag gick uppför backen. Jag var på Bro Park. Jag sitter ju i styrelsen. Men så kände jag att jag var tvungen att stanna. Jag ringde och kom in på en undersökning. Sedan upptäcktes det att jag hade vätska i lungsäcken.

”Helt ny situation”

Denna andfåddhet ledde till upptäckten. Nu finns tumören bara i bröstkorgen. Men ordet cancer kan ju skrämma vem som helst.

– Första veckan var det mycket tankar. Det är en helt ny situation, men i skallen är det inga problem alls.

Dagen efter samtalet har Leif varit på återbesök hos läkaren och fått positivt besked.

– Jag fick bekräftat det jag trodde. Den mutationen jag har går att behandla. Jag får en medicinering som går rakt på tumören. Det blir inte samma biverkningar som med cellgift. Det känns ju bra för det innebär att det blir lättare att hantera. Man kan leva ett mer normalt liv, slår han fast.

Leif Zetterberg

Namn: Leif Zetterberg.

Ålder: 69 år.

Familj: Gift med Kristina. Fyra vuxna barn.

Bor: Övergran.

Aktuell: Ledare för Centerpartiet i Håbo som styr kommunen med Håboalliansen plus miljöpartiet.

Tycker om att göra på fritiden: Friluftsaktiviteter i form av golf, skidåkning och jakt.

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt