KONTROLL. På ena sidan gränsen behövs fortfarande tillstånd för drönarflygning. Foto: Luftfartsverket

Zon för drönare går genom kommunen

Reglerna för drönarfotografering har lättat, men bara för halva Ekerö. Gränsen för kontrollzonen runt Bromma flygplats går nämligen rakt igenom kommunen. Och över Drottningholm får du inte flyga alls.

  • Publicerad 10:15, 25 aug 2017

Antingen får man ett nej eller så får man ett ja under vissa förutsättningar.

En lagändring som trädde i kraft den 1 augusti gör det möjligt att fotografera från en drönare utan tillstånd från länsstyrelsen. Men fortfarande måste man få särskilt tillstånd att flyga inom kontrollzoner. Hela Lovön, halva Ekerö och stora delar av Färingsö finns inom en sådan zon. För att få flyga en drönare där måste du få tillstånd från flygtrafikledningen på Bromma flygplats.

– Antingen får man ett nej eller så får man ett ja under vissa förutsättningar kring tid och plats. Man tar en dialog med flygledningen helt enkelt. Vi ger inga generella tillstånd, utan de gäller för varje enskild flygning, säger Per Fröberg, pressansvarig på Luftfartsverket.

Men över Drottningholm får man inte flyga alls.

– Inom kontrollzonen för Bromma flygplats finns det två restriktionsområden. Ett över Drottningholm och ett över Haga slott. Och där får det inte flygas överhuvudtaget, säger Per Fröberg.

Drönarfotografering utanför zonen får göras utan tillstånd så länge personuppgiftslagen följs och filmningen inte är kränkande för de personer som filmas.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

KRÖNIKA: VM-feber från förr betingar ny festyra

Nyheter Jag är inte en hejare varken på lagsport eller bollsport, men när det drar ihop sig till VM i herrfotboll då dyker det ändå upp en yrvaken supporter i mig. Kanske är det ett resultat av den varma...torsdag 21/6 14:13

Midsommar på Mälaröarna - här kan det firas

Nyheter Sill, sju sorters blommor och groddans. Snart är det dags igen. Här är några ställen där du kan midsommarfira lokalt.torsdag 21/6 14:09

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter