Segerviss. Zoran Yovanovski har vunnit många tävlingar i pizzabkning och det tänker han fortsätta att göra. Foto: Privat

Zoran är en jävel – på att vika pizzakartonger

Italienaren Zoran Yovanovski, pizzabagare på Brödernas på Liljeholmenskajen, är nominerad i fem kategorier i årets inofficiella pizza-SM. Och det är inte i vilka kategorier som helst.

  • Publicerad 14:52, 7 mar 2018

Nu för tiden går det att tävla i det mesta. Men att det finns både SM och VM i pizzabakning är det kanske inte alla som vet om. Nu är pizzabagaren Zoran Yovanovski, som arbetar på Brödernas på Liljeholmskajen, nominerad i hela fem kategorier av åtta möjliga.

– Det känns roligt såklart. Men det här är inte första gången jag är med i en tävling. Jag har varit med i VM i både Italien och i Kina. Och jag tänker vara med nästa år också, säger Zoran och skrattar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han är nominerad i kategorierna Sveriges bästa Margherita, Sveriges bästa dessertpizza, Sveriges bästa glutenfria pizza, Sveriges snabbaste pizzabagare och sist men inte minst Sveriges tuffaste pizzakartongsvikare 30 centimeter.

Varför tror du att du är nominerad i så många kategorier?

– Jag har jobbat med det här i 25 år och är Master instructor på Accademia Pizzaioli i Italien. Pizza är min passion, det är mitt liv och jag är duktig på det, säger han.

Vad är tricket för att bli den tuffaste pizzakartongvikaren?

– Övning. Det gäller bara att vara snabb. Tävlingen går ut på att vika 25 kartonger så snabbt som möjligt. Jag gör ungefär tjugo stycken på en minut.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Syftet med tävlingen är att lyfta fram svensk pizzatradition som den konstform och hantverk det är. Under deltävlingarna kommer en pizzakunnig jury bedöma varje deltagares pizza efter bäst smak, utseende, kreativitet och utförande.

Den som vinner Sveriges bästa gourmetpizza vinner hotell & flyg till Parma i Italien (2019) för att tävla vidare i finalen i det officiella världsmästerskapet för pizzabakning.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48