”Jag spelade Margret Thatcher i en föreställning förra året och kostymören sa att jag passade i Tory blue. Så jag löd hennes professionella råd och har därför samma färger som Thatcher brukade ha, säger Andreas T Olsson om sin blåa kavaj och skrattar. Foto: Karin Nilsson

Andreas T Olsson – till Dramaten med kärlek

Tolv år efter den första ansökan till scenskolan väcktes ungdomsdrömmen på nytt. Nu har ”kulturtanten” Andreas T Olsson hittat hem till sitt älskade Dramaten.

  • Publicerad 10:30, 14 sep 2013

Det är minst sagt hektiska tider för Andreas T Olsson just nu. Senare på kvällen väntar premiär av Amadeus, där han spelar kejsaren Josef II tillsammans med bland andra Johan Rabaeus. Dessutom pågår förberedelserna för fullt inför premiären av den egna monologen Sufflören på fredag på lilla scenen.
En imponerande start för en skådespelare som gick ut Stockholms dramatiska högskola i våras.
– Det är jätteroligt. Bara att komma till Dramaten efter scenskolan är fantastiskt, att sedan kastas in på stora scenen och spela kejsaren är också det otroligt. Att sedan få göra sin egen monolog på lilla scenen är hisnande, särskilt som lilla scenen är ovanligt stor för att kallas lilla, säger Andreas T Olsson och skrattar.

Satir

Men även om han är nyexaminerad har han försörjt sig på sitt skrivande och teater under flera år nere i Bohuslän där han bodde tills för nästan fem år sedan. Det var då ungdomsdrömmen om att bli skådespelare på heltid återuppväcktes. Tolv år efter hans första ansökan till scenskolan sökte han på nytt, kom in och flyttade till Östermalm.
Nu delar han en loge och står på scen på Dramaten.
– Jag har haft en lång kärlek och längtan till Dramaten. Det började med att jag var publik och sedan jag insåg att jag ville bli skådespelare är det här jag har velat vara. Teatern och människorna som jobbar är fantastiska. Och den nuvarande teaterchefen Marie-Louise Ekmans konst, pjäser och filmer har sedan tonåren format mig och min syn på varför jag vill hålla på med det här, säger Andreas T Olsson.
– Jag har gjort en annorlunda resa. Jag sökte till scenskolan första gången när jag var 17 år, andra gången när jag var 29. För mig tog det lång tid innan jag insåg att jag verkligen behövde bli skådespelare.
Just det handlar Sufflören till stor del om. Monologen är hans examensarbete från scenskolan och fick mycket uppmärksamhet när den sattes upp. Huvudpersonen, sufflören, har svårt för verkligheten och trivs bättre i författarnas värld.  I storyn finns även en ”satirisk ton om vår tid och den effektiviseringsiver som finns i samhället”. Satiren har alltid legat Andreas T Olsson varmt om hjärtat och mycket av inspirationen hämtar han från sig själv och omgivningen.
– Det ligger nära till hands när man skriver sedan får man skruva till det för att göra det intressant. Precis som sufflören tror inte jag att verkligheten överträffar dikten. Vi behöver dikten för att göra verkligheten uthärdlig. Verkligheten är ju verklig 24 timmar om dygnet. Det räcker. Därför är det skönt att lämna den åt sidan när man går på teater.
Finns det något i Sufflören som du snappat upp om livet på Östermalm?
– Jag tycker väldigt mycket om Östermalm och den stillheten som finns här är en utgångspunkt i pjäsen. Och när marknadsavdelningen här frågade till vilka pjäsen riktar sig till så sa jag att den riktar sig bara till kulturtanter, i alla åldrar och kön. Jag har själv varit en kulturtant sedan tonåren. Det finns ett starkt intresse för kultur och teater här och pjäsen är både rolig och sorglig för de som går mycket på teater. Sufflören bor absolut på Östermalm, ganska nära Karlaplan tror jag, där vi alla vill bo.
Karlaplan, ja. Även om fokus ligger på skådespelarkarriären numera skriver han ständigt. En idé är en tv-serie om just Karlaplan som utgångspunkt.
– Det är en fantastisk plats där många människor möts. Man är aldrig allena i mitten av allén, säger Andreas T Olsson.

Fakta

Andreas T Olsson
Ålder: 33.
Familj: Fru Maria och sonen Edgar, 3 år.
Bor: Östermalm.
Yrke: Skådespelare.
Aktuell: Spelar kejsaren Josef II i Amadeus på Dramatens stora scen. Uppför den egna monologen ”Sufflören” på den lilla scenen med premiär den 20 september där Gösta Ekman har varit ett extra regi­öga.

Tre Östermalmsfavoriter

Hedengrens Bokhandel. Det finns ingen bättre bokhandel. Jag kan tillbringa hur mycket tid som helst där och gå och titta och känna på bokryggar. Det är Sveriges mest välsorterade bokhandel.
Konstnärsbaren och Prinsen. Jag tillbringar så mycket tid där som jag kan. Jag investerar inte mina pengar i aktier, jag investerar dem i böcker på Hedengrens och mat på KB och Prinsen.
Karlaplan. Jag tycker väldigt mycket om Karlaplan. Det är Östermalms hjärta och allt vad Östermalm står för, lugnet, grönskan och liv och rörelse samtidigt.

Visa merVisa mindre