Mord på karlaplan. Jonas Moströms nya bok inleds med att en död man hittas i fontänen på Karlaplan. Foto: Andreas Enbuske

Jonas sätter skräck i Östermalm

Åtta böcker med mord och ond bråd död har skrämt upp Sundsvall och Östersund. Nu är Östermalmsbon Jonas Moström redo att ge sin egen stadsdel kalla kårar.

  • Publicerad 09:49, 17 maj 2013

Hälften husläkare. Hälften deckarförfattare. Nej, det är ingen ny ”superhjälte”, men Jonas Moströms ovanliga arbetsuppdelning. Sedan fem år tillbaka har han delat upp sin arbetstid mellan husläkarmottagningen på Kungsholmen och ”skrivarverkstaden” i hemmet på Sibyllegatan. Stora kontraster men en fördelning han trivs med.
– Det är ett fantastiskt växelbruk. Jag träffar cirka tjugo patienter per dag, sedan kan jag dra mig tillbaka till min kammare och reflektera. Att vara författare sägs vara världens ensammaste yrke men husläkare måste vara ett av de mest sociala yrkena. För mig passar det väldigt bra, säger Jonas Moström.
Det var under pappaledigheten på Östermalm, där han och familjen bott i 14 år, som idén till att testa författarvingarna föddes för drygt tio år sedan.
– Jag har alltid haft behov av att uttrycka mig. På gymnasiet skrev jag låtar och skickade in till Melodifestivalen, jag har spelat lokalrevy och till och med steppat. Jag har alltid haft en romantisk dröm om att skriva en bok. Sedan gav min svärmor, Rose Lagercrantz som är författare, tipset att skriva ner ögonblick. Så jag gjorde det och samlade intryck och scener. Sedan har det rullat på, säger Jonas Moström.
Nu har han släppt sin åttonde bok om läkaren Erik Jensen och hans vän, kriminalkommissarie Johan Axberg. De sju tidigare böckerna har utspelat sig i Sundsvall men nya Storsjöodjuret kretsar kring Östersund.
– Jag gjorde min AT-tjänst i Sundsvall innan jag flyttade hit och jag kommer från Norrland, Bräcke. Det var ett kul sätt att hålla kontakten. Sedan fick Sundsvall det första statliga kasinot och första boken, Dödens pendel, utspelar sig där. Det är en spännande miljö, säger Jonas Moström.

Ny deckare
Men snart är det Östermalm som Jonas Moström hoppas sätta skräck i. Redan nu håller han på och arbetar med en ny deckare. Upptakten – en man hittas mördad i Karlaplansfontänen. 
– Det är en känd dramatenskådespelare, men ingen verklig. Jag har börjat skriva men den kommer kanske ut om ett år. Det är en ny huvudperson, en kvinnlig läkare som bor i Sundsvall, men som lever ett dubbelliv här på Östermalm där hon är uppvuxen, säger Jonas Moström.
Passar Östermalm som miljö för deckare?
– Ja det tror jag. Det är mycket makt, glamour och sociala koder. Det är roliga kontraster mellan Timrå, där kvinnan bor, som ligger utanför Sundsvall och är en riktig industriort jämfört med Östermalm. Det är det hon söker. Det glamorösa livet. Sedan är det är enkelt att skriva där man bor, man kan alla caféer och miljöer. Jag kan gå hit och titta varifrån ambulansen kommer, vilket håll ska mördaren springa åt. Nu väntar jag på vattnet här, det är vid den här tiden boken ska utspela sig. Jag har fullt upp att registerera hur allt ser ut, säger Jonas Moström och tittar sig omkring där vi sitter vid nästa ”mordplats”.
Var det givet att dina huvudpersoner även är läkare?
– Ja, det var det. Jag har skrivit om aktuella ämnen som alternativ medicin, aktiv dödshjälp och sådana teman. Sjukvården är en perfekt plats. Det finns många gemensamma nämnare och livsavgörande dramer som utspelar sig där. Sedan är det kul att skriv om det man kan. Polisdelarna har jag fått lära mig och varit på studiebesök, men jag har en unik inblick i läkaryrket.
Deckargenren är ju väldigt tuff. Hur ser du på konkurrensen?
– Det är tuff konkurens. Dels de stora drakarna men sedan kommer det hela tiden nya. Men jag har en stabil läsekrets och bygger sakta men säkert. Det har varit lite intresse för att göra film av böckerna men inget som gått i lås, men film och tv är en dröm jag har. Men Arne Dahl blev film efter tionde boken så trägen vinner.

Fakta

Bok nummer 8

Namn: Jonas Moström.
Ålder: 40 år.
Familj: Fru Rebecka Lagercrantz och barnen Roseanna, 12 år, och Adina, 8 år.
Bor: Sibyllegatan.
Sysselsättning: Författare och husläkare.
Aktuell: Har släppt sin åttonde bok om läkaren Erik Jensen och hans vän, kriminalkommissarie Johan Axberg - Storsjöodjuret.

Fyra bra deckarmiljöer på Östermalm
Östermalmshallen. Där är svårt att få en överblick. Det är många vrår. Det hänger köttstycken och kastruller. Det är som gjort för en skottlossningsjakt.
Kaknästornet. Det är ett slutet rum och höga höjder där någon kan ramla ut. Sedan är det stora ytor runtomkring. Där finns ingenstans att fly eller gömma sig.
Sturebadet. Trenter har skrivit en deckare där. Det finns bastu, pool, restaurang, gym och relax. Det är folk i morgonrockar som går omkring och är lite oidentifierade.
Hedvig Eleonora kyrkan. Det ekar bra och man kan gömma sig i kyrkbänkar. Det finns en religiös laddning med gravstenar och spetsiga järngaller.