S: "De låter som gamla Moderaterna"

Kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S) tycker att Alliansens fokuserar för mycket på skattesänkningar framför omsorg i skuggbudgeten för 2019. – Jag vet att pengarna kommer att behövas i skolan och social- och äldrenämnden, säger han.

  • Publicerad 17:19, 13 jun 2018

Alliansens budgeterar ett överskott om 2,1 procent 2019, medan majoriteten budgeterar för 1,3 procent.

– Vill de att kommunen ska göra stora överskott så går det inte ihop med sänkta skatter. De låter inte som Nya Moderaterna utan som gamla Moderaterna, med sänkta skatter och mindre resurser till vård och omsorg. När de styrde Väsby så planerade de för underskott i social- och äldrenämnden och pressade verksamheten på ett sätt som inte var acceptabelt, säger Mathias Bohman (S).

Han är också kritisk mot att Alliansen vill minska kommunstyrelsens buffert med tio miljoner kronor både år 2020 och 2021.

– En buffert har man för oförutsedda utgifter, och den bränner de bort. Alla som har styrt en kommun vet att man aldrig kan veta exakt vad alla kostnader blir. Vi kommer att behöva ha en krockkudde inom skolan, till exempel, för att vi inte ska ha några stora förlorare i den stora hyresomläggningen.

Alliansen menar att er stora buffert gör att styrningen över pengarna försämras.

– Det är ett fånigt argument. Vi har aldrig sett bufferten på det sättet. Om pengarna visar sig inte behövas under året så lägger vi det till kommunens överskott. På så vis har vi kunnat leverera bra resultat under hela mandatperioden.

Mathias Bohman menar att Alliansen snarare försämrar kommunens ekonomi än tar ansvar för den.

– Hur tänker de att ekonomin ska bli starkare genom att sänka skatten och inte ta höjd för de löneökningar som kommer att behövas? Hur ska de rekrytera socialsekreterare som det är sådan brist på?

LÄS MER:

Majoritetens budget 2019: Satsar på välfärd i stället för överskott

Oppositionsrådets kommentar: En svag budget trots solskenet

Alliansens budget 2019: Alliansen vill spara inför tuffare tider

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Slopad skatepark – ett svek mot kidsen i Väsby

Nyheter "Alla ungarna var så peppade" I augusti togs det första spadtaget för skateparken i Smedby. I går meddelade Väsbyalliansen att den inte kommer att byggas. – Det här är ett hårt slag för kidsen i Väsby, säger Lars Öjert,...tisdag 20/11 15:30

Jonas kan bli årets föreningshjälte

Sport Eldsjäl uppmärksammas Han har varit BSK fotboll trogen sedan han var sex år och har under åren gjort det mesta inom klubben. För sin insats har Jonas Malmgren därför blivit nominerad till att bli ”årets föreningshjälte”.tisdag 20/11 12:00

Elin ska representera Väsby i Funkisfestivalen

Nyheter Vinnare av kommunens deltävling Det blir Elin Scherdin, 24, som får representera Upplands Väsby vid Funkisfestivalens delfinal på Nalen i Stockholm i april. Med klassiska hårdrockslåten "We're not gonna take it" av Twisted Sister...måndag 19/11 12:18