S: "De låter som gamla Moderaterna"

Kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S) tycker att Alliansens fokuserar för mycket på skattesänkningar framför omsorg i skuggbudgeten för 2019. – Jag vet att pengarna kommer att behövas i skolan och social- och äldrenämnden, säger han.

  • Publicerad 17:19, 13 jun 2018

Alliansens budgeterar ett överskott om 2,1 procent 2019, medan majoriteten budgeterar för 1,3 procent.

– Vill de att kommunen ska göra stora överskott så går det inte ihop med sänkta skatter. De låter inte som Nya Moderaterna utan som gamla Moderaterna, med sänkta skatter och mindre resurser till vård och omsorg. När de styrde Väsby så planerade de för underskott i social- och äldrenämnden och pressade verksamheten på ett sätt som inte var acceptabelt, säger Mathias Bohman (S).

Han är också kritisk mot att Alliansen vill minska kommunstyrelsens buffert med tio miljoner kronor både år 2020 och 2021.

– En buffert har man för oförutsedda utgifter, och den bränner de bort. Alla som har styrt en kommun vet att man aldrig kan veta exakt vad alla kostnader blir. Vi kommer att behöva ha en krockkudde inom skolan, till exempel, för att vi inte ska ha några stora förlorare i den stora hyresomläggningen.

Alliansen menar att er stora buffert gör att styrningen över pengarna försämras.

– Det är ett fånigt argument. Vi har aldrig sett bufferten på det sättet. Om pengarna visar sig inte behövas under året så lägger vi det till kommunens överskott. På så vis har vi kunnat leverera bra resultat under hela mandatperioden.

Mathias Bohman menar att Alliansen snarare försämrar kommunens ekonomi än tar ansvar för den.

– Hur tänker de att ekonomin ska bli starkare genom att sänka skatten och inte ta höjd för de löneökningar som kommer att behövas? Hur ska de rekrytera socialsekreterare som det är sådan brist på?

LÄS MER:

Majoritetens budget 2019: Satsar på välfärd i stället för överskott

Oppositionsrådets kommentar: En svag budget trots solskenet

Alliansens budget 2019: Alliansen vill spara inför tuffare tider

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Stulet gravpynt troligen bortstädat

Nyheter När Birgitta Edwards besökte dotterns grav i Fresta var dekorationerna hon lagt där vid sitt tidigare besök försvunna. – Det är så skamligt att stjäla till och med på en kyrkogård, säger hon. Men...tisdag 18/9 7:15

Notan växer för Förbifart Stockholm

Nyheter Jätteprojektet Förbifart Stockholm som ska flytta ner E4 under stan blir dyrare än väntat.måndag 17/9 12:25

BSK körde över seriejumbon fullständigt

Sport BSK:s damer är fortsatt överlägsna i seriespelet. På lördagen körde damerna fullständigt över jumbon Bälinge med hela 16-0 (8-0). Josefin Jarstad och Louise Lillbäck blev båda femmålskyttar.måndag 17/9 9:00