Anders Jansson som spelar kommunalrådet Lars-Göran Bengtsson i SVT-serien "Starke man", Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm och Emilia Bjuggren (S), föräldraledigt idrottsborgarråd i Stockholm. Foto: Nils Bergendal/Stockholmdirekt/Karin Nilsson

QUIZ. Tolv galet roliga politikercitat – vilka har sagts på riktigt?

Vi har samlat tolv väldigt roliga politikercitat och ställer nu den enkla frågan. Är det Lars-Göran Bengtsson, fiktivt kommunalråd i SVT-serien "Starke man" i påhittade byn Svinarp eller en riktig politiker i Stockholm som har sagt det?

 • Publicerad 15:17, 29 sep 2017
1

Invigning av ny supertoalett

"Hädanefter ska en toalett inte bara vara ett behov, utan en hel upplevelse."

På bilden: Daniel Helldén (MP) Foto: Stockholmdirekt

 • 1. Svinarps Starke man när han inviger en ny supertoalett i den lilla skånska byn.
 • 2. Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm, när han inviger en ny supertoalett vid Spånga station.
2

Tar beslut – och hänvisar till Bröderna Lejonhjärta

"Det finns saker man måste göra, annars är man bara en liten lort."

På bilden: Cecilia Obermüller (MP) Foto: Ellinor Prawitz

 • 1. Svinarps Starke man när han till slut tvingas söka stöd hos extremhögern för att få igenom sin översiktsplan.
 • 2. Cecilia Obermüller (MP), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden, efter att hon struntat i partilinjen och stoppat ett stort bostadsprojekt i Ålsten.
3

Ogenerade flörten med möbeljättarna

”Det är inte många meter, det är bara tvärsöver. Nu kanske jag inte ska göra reklam för Ikea, men det är nära om man vill möblera sin lägenhet. Det är nära Mio också.”

På bilden: Claes Thunblad (S) Foto: Mikael Andersson

 • 1. Svinarps Starke man försöker vinna poäng hos näringslivet på ett "subtilt" sätt när han presenterar planer på hur centrum ska växa ihop med handelsområdet utanför stan.
 • 2. Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, försöker vinna poäng hos näringslivet på ett "subtilt" sätt när han presenterar nya bostadsplaner i Barkarby.
4

Smart namnbyte?

"Vissa ser dem som en belastning, vi ser dem som en personalpotential."

På bilden: Olle Burell (S) Foto: Mikael Andersson

 • 1. Svinarps Starke man om att S tagit beslutet att döpa om "långtidssjukskrivna" till "personalpotential" och i ett svep sänkt antalet "långtidssjukskrivna" med 23 procent.
 • 2. Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholm, om beslutet att låta eleverna som olovligen tagit betalt för sina överskåp på Äppelviksskolan få städa toaletterna "som belöning för sin kreativitet".
5

Bål eller grogg?

”Försökte komma på vad ”bål” hette och googlade således ”väldigt stor grogg”. Jag är en idiot.”

På bilden: Mikael Jämtsved (MP) Foto: Mikael Andersson

 • 1. Svinarps Starke man skickar ett SMS på fyllan, tror han. Men texten går ut på Twitter istället.
 • 2. Mikael Jämtsved (MP), kommunalråd i Järfälla, twittrar under sin sommarledighet.
6

Kristdemokrat eller sosse?

"En från KD har gått in och blivit sosse."

På bilden: Bo Arkelsten (M) Foto: Erik Hedenvind

 • 1. Svinarps Starke man när han lyckats övertyga en kristdemokrat att komma över till S eftersom "socialdemokratin alltid kommer att segra i slutändan".
 • 2. Bo Arkelsten (M) om hur det kan gå till när det saknas ledamöter i kyrkorådet i Vällingby.
7

Ny strategi som lockar yngre väljare?

"Vi lyssnade på varandra när vi växte upp, och det finns klipp på Youtube från när mina vänner rapbattlar."

På bilden: Nikoletta Jozsa (L) Foto: Anders Bengtsson

 • 1. Svinarps Starke man tappar stöd hos de yngre väljarna och spelar därför in en musikvideo där han rapbattlar med kommundirektören Matts Johansson.
 • 2. Nikoletta Jozsa, gruppledare för Liberalerna i Järfälla, kommenterar sin nya tröja med trycket "Straight outta Jakan".
8

Hård avskedsgåva

"Även om han nu lämnat, så kommer han att kunna utnyttja sin begåvning även framöver. Det blir inget dåligt cv han får!"

På bilden: Jan Valeskog (S) Foto: Jan Mellquist

 • 1. Svinarps Starke man till facket om att han gärna "ställer upp som referens" åt en partikamrat han bryskt gjort sig av med på tvivelaktiga grunder.
 • 2. Jan Valeskog (S), fastighetsnämndens ordförande i Stockholm, efter att ha delat ut blommor och diplom till Årets torghandlare i Spånga – som just tvingats bort på grund av stadens höga hyra.
9

Ooops, vad hände egentligen?

"Men jag drack ju en jättegod tequila där häromkvällen, hur gick det till?"

På bilden: Kadir Kasirga (S) Foto: Stella Papapanagiotou

 • 1. Svinarps Starke man när det går upp för honom att han under en blöt utekväll råkat bevilja alkoholtillstånd till nya korvmojjen på torget.
 • 2. Kadir Kasirga (S), stadsdelsnämndens ordförande i Hässelby-Vällingby, om att nya nöjespalatset Gnarly Market i Vällingby serverat alkohol – utan att ha alkoholtillstånd.
10

Vill locka nytt folk

"De vi vill ha hit är Segment A: Folk med två barn, bra bil, som är välutbildade, gillar heminredning och bakar surdegsbröd. De vet vad kvalitet är!"

På bilden: Roger Mogert (S) Foto: Ylva Bergman

 • 1. Svinarps Starke man anser att det enda felet med kommunen är folket som bor där och att man därför måste tänka nytt för att locka dit en trendigare målgrupp.
 • 2. Roger Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm, om varför de vill bygga hundratals nya bostadsrätter mitt i Smedshagens hyreshusområde.
11

Simhallen är inte så dyr, eller?

"Det kostar inte skattebetalarna en enda krona."

På bilden: Emilia Bjuggren (S) Foto: Karin Nilsson

 • 1. Svinarps Starke man när han får två biljetter till finalen i Champions League och i gengäld ger en svindyr entreprenör rätt att bygga Svinarps nya simhall.
 • 2. Emilia Bjuggren (S), idrottsborgarråd i Stockholm, när det står klart att renoveringen av Åkeshovs simhall försenas för femtioelfte gången och blir extremt mycket dyrare än beräknat.
12

Sociala medier är en fluga, eller?

"För min egen del så tycker jag att det är ganska ointressant, det är bortkastad tid. Jag tillhör det lilla antal som vägrar svepas med i de här medierna."

På bilden: Jan Tigerström (M) Foto: Ellinor Prawitz

 • 1. Svinarps Starke man om varför han inte använder Facebook och Twitter.
 • 2. Jan Tigerström (M), ledamot i Bromma stadsdelsnämnd, om varför han inte använder Facebook och Twitter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Misstänkt skottlossning i Bromsten

Tomhylsor hittade i villaområde En misstänkt skottlossning ska ha inträffat i ett villaområde i Bromsten i går kväll. Polisen har påträffat tomhylsor men ingen uppges ha skadats eller gripits.tisdag 23/10 8:24

Graffitiväggen i Tensta blir kvar – trots löftet

"Får acceptera att det är så det ser ut" Inför valet lovade M, L och KD att de lagliga graffitiväggarna skulle rivas. Spångamoderaten Ole-Jörgen Persson kallade det ett "sylvasst vallöfte". Men nu blir det ändå inte så.måndag 22/10 16:23