Tryggare strand. Vårbergsbon Agnes Ambrosiani, som har en bad- och matglad golden retriever, har föreslagit att Sätrastrandbads får ett inhägnat område för vovvar. Foto: Claudio Britos & Privat

Hundbråken vid Sätrabadet kan byggas bort

Hundrädda ska slippa möta lösa jyckar och hundar ska få plaska fritt utan att frestas av grillar på stranden. Efter flera förslag från Skärholmsbor kan ett hundbad och en rastplats i Sätraskogen stängslas in.

  • Publicerad 13:13, 18 maj 2020

Hundar får redan nu hoppa i vattnet vid norra änden av Sätrabadet och springa löst i ett rastområde nära Gillsätragränd och kolonierna. Men flera Skärholmsbor har velat att stadsdelen hägnar in hundarnas territorier.

Nu säger stadsdelsförvaltningen ja, både till att ringa in badplatsen med lina och stängsel och att hägna in en rastgård. Det här hoppas man ska minska risken att hundägare och andra besökare ryker ihop.

Visst ska hundarna få bada vid Sätrabadet!

Agnes Ambrosiani, som bor i Vårberg och har en bad- och matglad golden retriever, är en av dem som föreslagit att hundar och andra solbadare skiljs åt.

– Oavsett hur väluppfostrad hund man har så kan man inte garantera att hunden inte rycks med när det luktar så himla gott från grillarna på stranden. Ett stängsel gör det tryggare för alla, säger hon.

Prislapp: 600 000 kronor

Trots att hennes hund gärna hoppar i plurret har de ibland undvikit stranden varma dagar när det är mycket folk vid vattnet. Hon tycker inte att det är tillräckligt tydligt att hundar får vara lösa på sin del av badplatsen.

– Ett inhägnat bad gör att fler kan vara på stranden tillsammans och man slipper bråka om vem som har rätt att vara där. När det är tydligare kommer inte hundrädda snedda genom området eller ha picknick där, säger Agnes Ambrosiani.

Hundinsatserna vid Sätrabadet väntas kosta runt 600 000 kronor. Det är pengar som stadsdelen inte har utan istället hoppas man på ett tillskott från staden särskilda trygghetspott. Det är därför inte klart när förändringarna kan göras, men stadsdelsnämnden ska ta upp frågan vid sitt nästa sammanträde.

Matglad. Agnes hund älskar att bada – och doften av grillat. Det gör att det ibland är svårt att visas på stranden. Foto: Privat