Tema

​Sköna tänder. Borsta gaddarna tillsammans med dina barn – var extra noga med yngre syskon, som enligt en studie i Stockholm har betydligt högre risk att drabbas av karies. Foto: MostPhotos

Barnsliga råden för friskare tänder

Bra kost som innehåller minimalt med socker och syra håller dina tänder friska. Nu kommer det läskiga: Godis, kakor och söta drycker är det som orsakar frät­skador och karies – men även chips och ostbågar.

  • Publicerad 15:57, 10 mar 2020

Detta är en temaartikel på StockholmDirekt. Innehållet kan vara kommersiellt och är fristående från StockholmDirekts redaktionella material.

En studie bland 65 000 barn i Stockholmsregionen visar att ju fler äldre syskon barn har, desto större är risken för hål i tänderna.

Detta skrev Dagens Nyheter nyligen om, som hänvisade till forskningen som konstaterar att risken för karies hos andra barnet är 17 procent högre, det tredje 47 procent och fjärde barnet ligger på 69 procent.

– Vi kan dra bort fler än tio tänder på barn ibland, föräldrar blir chockade. Många får dåligt samvete då barnet får svårare att tugga, säger övertandläkaren Annika Julihn på Folktandvården till DN.

Så långt ska det inte behöva gå, genom att följa de enklaste råden för att skydda dina och barnens tänder.

Här är de viktigaste åtgärderna, enligt Sjukvårdsupplysningen 1177.

1. Regelbundna måltider!

Skippa att småäta. Då fixar din egen saliv små skador som syran skapar. Ät fiberrikmat som kräver tuggande, det ökar salivproduktionen.

2. Ge barnen osötad dryck!

Barn upp till 6 år bör inte få söt dryck när de är törstiga, framförallt inte på natten. Barn under 2 år rekommenderas inte äta eller dricka något som har tillsatt socker.´Börja borsta så fort barnets första tand tittar fram.

3. Använd flour!

Socker tar sig in i bakteriebeläggningar på tänderna, då bildas syra. Olika sockerarter påverkar, dessutom ger mat med stärkelse som kraftigt upphettats – som chips och ostbågar – också påverkan.

Genom att använda flour i tandkräm hjälper du tänderna att reperera en syraattack.

Tandborstningstips – för både barn och vuxna!

Starta med att ta några tag med tandborsten så att det kittlar lite i munnen på de minsta barnen. Gör borstningen till en lek eller sjung. Det är bättre att borsta snabbt än inte alls.

Låt barnet borsta tänderna först. Hjälp sedan till, så att varje tand blir ordentligt ren. Var extra noga med att borsta kindtänderna längst bak i munnen.

Undvik att ge barnet vatten efter att ha borstat tänderna. Tandkrämen gör mer nytta om den får vara kvar.

Ditt barn behöver din hjälp att borsta tänderna två gånger om dagen, efter frukost och speciellt viktigt innan läggdags. De saknar den finmotorik som behövs för att kunna göra tillräckligt rent i munnen själva innan de uppnår 10-12 års ålder.

Var noga med att ni använder en rekommenderad fluortandkräm. Det stärker tänderna och skyddar dem mot karies. Använd cirka två centimeter tandkräm.Källa: Folktandvården

Visa merVisa mindre