Olle Burell (S) är nöjd att staden åter tagit Vittra Sjöstadens lokaler i kommunal regi. Foto: Mikael Andersson/AIX

Friskolan lämnar Sjöstan – staden tar över

Det blir ingen gymnasieverksamhet i friskolekoncernens Academedias grundskola Vittra Sjöstaden i Hammarby Sjöstad. Istället tar staden åter tillbaka lokalen för att bedriva grundskola i kommunal regi, rapporterar SVT.

  • Publicerad 16:44, 6 mar 2018

Det var i december i fjol som friskolekoncernen Academedia meddelade att man lägger ned grundskoleverksamheten Vittra Sjöstaden, med hänvisning till sviktande elevunderlag. Istället skulle koncernens gymnasieutbildning Internationella restaurang- och hotellskolan flytta från sina urvuxna lokaler på Kungsholmen till Sjöstaden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Grundskoleeleverna på Vittra Sjöstaden skulle från och med i höst istället hänvisas till Academedias andra grundskola vid Slussen, Vittra Södermalm, vilket fått flera föräldrar – så väl som skolborgarrådet Olle Burell (S) – att rasa.

– Trots ett skriande behov av grundskoleplatser i Sjöstan väljer man att göra såhär för att tjäna mer pengar. Den drivkraften är uppenbart viktigare än att ta sitt samhällsansvar, sa Olle Burell (S) som menade att staden räknat med skolans kapacitet för att tillgodose behovet av grundskoleplatser i Sjöstan.

S-toppen vill stoppa friskolans stängning

Staden har sedan i vintras "fört dialog" med Academedia där man försökt tillmötesgå deras ultimatum: att hitta en annan lämplig lokal åt deras gymnasieelever – för att släppa tillbaka lokalen till staden. Enligt Academedias avtal har de nämligen rätt att förfoga över lokalen fram till 2023. Olle Burell (S) meddelade StockholmDirekt i mitten av februari att han trodde att man snart skulle nå en lösning.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Och under tisdagseftermiddagen kunde SVT rapportera att man nu nått en överenskommelse – Stockholms stad ska så snart som möjligt gå in och tar över driften av skolan.

– Nu kan vi fylla skolbyggnaden snabbt med bra verksamhet för elever och lärare, säger Olle Burell (S), skolborgarråd till SVT Stockholm.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.