Söders matrebell. ”Det är inte så kul att sälja street food om politikerna har bestämt att det är kriminellt” Foto: Malin Lööf

Han ger maten på gatan en röst

Med falafelcykeln och ordet i sin makt har han fått politikerna i stan att svänga när det gäller street food. Vi har träffat Söderkillen Nidal Kersh.

  • Publicerad 07:15, 8 feb 2014

Våren 2012 bestämde sig den då 27-årige Nidal Kersh för att inte bli statstjänsteman. Han höll på att avsluta sin statsvetarutbildning på universitetet med en termins praktik på miljödepartementet och kände att myndighetsjobbet inte var något för honom.

– Jag fick en helt annan respekt för restaurangbranschen där jag har jobbat till och från sen jag var 17, men alltid som nåt jag bara tänkte göra ett kort tag. Insåg att det faktiskt är ett rätt avancerat jobb om man brinner för det – det är både service och projektledning, problemlösning och högt tempo.

Samtidigt fick han läsa en artikel i Södermalmsnytt om den trista gatumaten i Stockholm: korv, korv, korv och lite thaimat. I andra storstäder i öst och väst blomstrar street food av alla exotiska slag, men här hos oss omöjliggörs detta av alla bestämmelser, framför allt den som innebär att food trucks inte får parkera på stadens torg.

Startade en helt ny rörelse

Nidal blev förbannad, ringde trafikkontoret på Stockholms stad och fick höra att jo, de fick ett tiotal förfrågningar om det här varje dag, men samtliga avslås på grund av parkeringsbestämmelserna. Flickvännen Jenny Hedström uppmuntrade honom att göra något åt saken och han startade en Facebook-grupp: Street Food Stockholm.

Och i det ögonblicket uppstod en politisk gräsrotsrörelse. Efter ett dygn hade gruppen 500 medlemmar och några veckor senare runt
1 400. Entusiastiska och arga inlägg vällde in. Nidal blev rörelsens främste talesman av bara farten. Han skrev debattinlägg och knöt kontakter. Blev intervjuad av journalister. Tog upp frågan på DN Debatt tillsammans med vd:n på Stockholms Handelskammare. Blev formidabelt uppbackad av Stockholmscenterns ledare Per Ankersjö.

Han gjorde sin egen street food-debut när ”matrebellerna” lockade tusentals besökare till en manifestation i Vitabergsparken: 250 portioner falafel serverad från ett enkelt trädgårdsbord. Han byggde sedan en trehjulig falafelcykel för att försäljningen skulle få en snygg presentation. Och med den rullade det på mellan street food-events och festinhyrningar, debattartiklar och intervjuer.

Samtidigt öppnade Nidal och Jenny först ett kafé i Aspudden och sedan ett annat när de kom över en lokal vid Mariatorget.

Känner sig hemma på Söder

– Söder är den enda stadsdelen som jag förstår. Det är här jag vet hur jag ska hänga runt om jag har tid. Så det är väldigt kul att ha kommit tillbaks. Jag rör mig faktiskt väldigt sällan utanför ön numera.

I somras omvandlades kafét etappvis till Falafelbaren, som har blivit en ny succé. I dag arbetar sex personer där.

Stockholms stads politiker lät utreda frågan i ett år innan de i maj ifjol på försök tillät 20 food trucks – men med en rad begränsningar så att tillstånden till exempel bara gäller bilar inte lådcyklar – bara två timmar på samma plats och bara varm mat. Men tillstånden tog slut på nolltid och nu i december ut­ökades försöket till högst 100 tillstånd. I dagsläget har 24 tillstånd utfärdats. Precis som de flesta hoppades är det allt annat än korv på food truck-menyerna.

– Det är mycket pulled pork, tacos, wraps, crepes, hamburgare, vegetarisk mat…  och en boeuf bourguignon som var jättegod! säger en tjänsteman på trafikkontoret.

Jag frågar Nidal om han har lämnat street food nu när han har sin egen restaurang.

– Nej då. Den frågan känner jag för passionerat. Nu i mars ska jag på en internationell konferens om street food i Helsingfors – med falafelcykeln.

Fakta

Har fil kand

Namn: Nidal Kersh.
Ålder: 30.
Arbete: Falafelbaren på Hornsgatan 39. Tar även fram falafelcykeln vid street food-events.
Bor: Vid Hornstull med flickvännen Jenny Hedström.
Bakgrund: Är född och uppvuxen på Söder. Har en fil kand i statskunskap och en del oavslutade master-poäng.
Familj: En finsk mamma, en palestinsk pappa och fyra bröder.

Falafelkunskap

En bra falafel ska göras från kikärtssmet till boll och friteras direkt – framför ögonen på kunden. Man kan inte micra falafel, det går inte att förfritera den! Råvaran ska behandlas som om det vore en entrecote.

Ska man göra en traditionell falafel som i Mellanöstern ska man inte ha en massa lök eller utfyllnadssallad i och ingen yoghurtsås. Det är bara i Sverige de har fått för sig att det ska vara yoghurtsås på allting.