”Mod är något som man måste öva sig i”

■■ Hjältemod kan vara att stoppa ett slagsmål, men också att fråga hur en kollega mår. Och enligt forskarna kan övning göra oss alla stålmannen-modiga. Nu fortsätter vår vardagshjältejakt.  

  • Publicerad 14:51, 6 apr 2012

Handen på hjärtat – skulle du gå emellan i det där slagsmålet? Svaret är sällan självklart.
– De människor som verkar minst och bräckligast kan ibland vara de som visar mest civilkurage. Det handlar om vad man själv känner att man klara av att göra i en viss situation, säger Peter Ågren.
Han är en av Stockholms polischefer, på Twitter känd som IG-chefen. Många av oss skulle kunna bli bättre på att gripa in, tycker han. Eller åtminstone på att larma polisen.
– Det är jätteviktigt att folk ringer 112 när de hör eller ser något som avviker och får dem att känna sig oroliga.

Civilkurage i vardagen
Samtidigt är det i vardagen som merparten av allt civilkurage utövas. Och det är där vi övar upp vårt mod. Det menar i alla fall Gustaf Törngren, doktorand i psykologi vid Stockholms universitet.
– Det handlar inte om att rycka in som en kamikazesoldat framför en knivman. De situationerna är ändå väldigt ovanliga. Jag tror att det är viktigt att börja öva på de små sakerna, som den där situationen i fikarummet där dina kollegor börjar tala illa om någon som inte är med, säger han.
Den som säger ifrån i det läget har enligt Gustaf Törngren bättre förutsättningar att gripa in när det blir riktigt allvarligt. Det verkar som att läkare, sjuksköterskor och andra som jobbat med att hjälpa andra är mer benägna än andra att hjälpa till. Det handlar om att öva upp en beredskap, att ta på sig en roll, säger han.

Ansvarsspridning
När vi inte agerar kan orsaken vara allt från rädsla till det psykologerna kallar ansvarsspridning: att avstå från att göra något för att det finns andra som också ser på.
– Men normen säger ändå att vi ska agera. Det ser vi på reaktionerna kring de händelser där ingen har hjälpt till, det blir vi ofta väldigt upprörda över, säger Gustaf Törngren.

Guide

Gripa in, varna eller larma?
Så gör du när du ser någon råka illa ut
HUR SKA MAN EGENTLIGEN AGERA när man ser någon råka illa ut i tunnelbanan? Eller hör konstiga ljud hos grannen? Östermalmsnytt  ger dig en guide till att göra gott.
Du ser någon få stryk, eller ännu värre, bli våldtagen. Vad gör man? Är det farligt att gå emellan?
Ring 112. Och grip bara in om du känner att du vågar. Polischef Peter Ågren menar att det viktigaste är att visa att du är där och iakttar.
– Det blir en grund för det vi kallar social kontroll, och gärningsmannen kanske hejdar sig lite, säger han.
Du passerar en olycka eller ser någon falla ihop på gatan. Att lägga någon i framstupa sidoläge har du inte praktiserat sedan gymnasiet. Vad gör du?
Stanna och se om du kan hjälpa till med något ändå. Och ring 112. Varför inte ropa klassikern; finns det någon läkare här?!!  Enligt psykologen Gustaf Törngren nöjer sig många med att bara ringa 112.
– Men det är svårt att hitta statistik på det här, säger han.   
På väg hem en natt passerar du någon som däckat på en bänk i tunnelbanan. Ska man verkligen låta honom eller henne ligga där?
Ring SL:s trygghetsnummer på 020 – 120 25 25. Det gäller även om du ser skadegörelse eller om någon beter sig illa. Känner du dig ordentligt hotad ska du alltid ringa 112.
– Man måste själv göra bedömningen. Men resenärerna är våra ögon och öron och trygghetscentralen är bemannad dygnet runt, säger SL:s pressekreterare Jesper Pettersson.   
Du hör konstiga ljud från lägenheten bredvid. Gråt, skrik, bråk och låter det inte som om någon ropar på hjälp? När du ringer på dörren händer ingenting men ljuden fortsätter. Vad göra?
Ring 112 om du misstänker att något inte står rätt till. Polisen får ofta kolla-läget-uppdrag av den här typen.
– Vi har hittat folk i alla möjliga situationer i lägenheter. Det är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite. Jag tror att gemene man har väldigt stor respekt för larmnumret och använder det för lite, säger Peter Ågren.