"På Gröne Jägaren får man se att svenskar kan vara grisiga"

...Alexander Havelda, som skrivit kärleksnovellen ”All on red – Gröne jägaren”, som nu ges ut bland annat i London, Paris och Los Angeles.

  • Publicerad 09:15, 1 nov 2013

Berätta, vad är det för bild av Gröne jägaren som möter de utländska novelläsarna?

– Läsarna får följa ett socialt roulettespel under en kväll på Gröne jägaren. Här snurrar folks förhoppningar, och ibland även kroppar, i värsta spinnen. De flesta förlorar det de gick in med, medan några få lyckliga vinnare går därifrån med kärlek, eller till och med sex, som vinst.

Varför har du valt Gröne jägaren som skådeplats?

– Människor i allmänhet och stockholmare på stockholmskrogar i synnerhet försöker ofta förställa sig och vara så fina som det går. Svenskar pratar gärna om konceptet ”sunkhak” men jag tror att det är viktigt att ha respekt för den här stora kulturskatten, som ofta slår hippa rosterier och bryggerier som kommer och går. På Gröne jägaren lever utekvällen faktiskt på riktigt.

Novellen är publicerad i boken ”Uncommon Stockholm”, en annorlunda guide till livet i vår stad som framför allt riktar sig till en internationell publik. Tror du att turisterna kommer vallfärda till Gröne jägaren nu?

– Jag vill på intet sätt exotisera Gröne jägaren utan gillar själv att hänga där. Här kan utlänningar uppleva en del av det opolerade Stockholm på Söder. Jag tror att många från andra länder uppfattar Stockholm som svalt och tillrättalagt på trendiga hak men på Gröne jägaren får man se att svenskar kan vara lika grisiga som vem som helst.

Är det ren fiktion eller har kärlek uppstått på krogen?

– Det är fiktion men historien bygger på egna upplevelser. Novellen handlar om ett kärleksmöte på en karaokekväll där många dricker mer än de borde för att visa att de är stjärnor och imponera på de andra på krogen. Jag har själv varit där många karaokekvällar och blivit jättefull för att kunna våga sjunga och mäta mig med karaokeprinsessorna. Så det sistnämnda antar jag att jag också har gjort mig skyldig till. På det sättet kan man ju tyvärr säga att jag, och övriga Gröne jägaren-besökare, är lika mycket posörer som alla folk på rosterierna.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.