På nytt född. Efter en frireligiös uppväxt flyttade Thomas Olsson från Falun och kyrkan till Stockholm och blev serietecknare. Nu är han aktuell med serieromanen ”Församlingen”. Foto: Andreas Enbuske

Serier blev Thomas nya testamente

Bibelläsning, predikande och en sluten, patriarkal församling. Nu gör serietecknaren Thomas Olsson upp med en frikyrklig barndom.

  • Publicerad 09:00, 15 jun 2013

Public enemy, fester och flickvänner utanför församlingen är banlysta. Lovsånger till gud, dörrknackning med bibel i hand och kyrkobesök är vardag.
Att gå från barndom till tonårsliv, börja välja sina egna vägar och ifrågasätta församlingens budskap, är att veta att det kan betyda slutet på relationen till sina föräldrar.
Så beskriver Thomas Olsson uppväxten i ett frireligiöst hem i serieroman ”Församlingen”.
– Jag har inget emot religion. Även okristna föräldrar kan ha skruvade och starka åsikter men de förstärks i det här fanatiska sammanhanget. Det blir problematiskt när barn är som faktiskt inte har ett fritt val är inblandade, säger han.
Thomas Olsson kommer själv från i en frireligiös familj i Falun. 
Serieromanen är baserad på erfarenheter från hans barndom men är inte självbiografisk. Historien om huvudpersonen Tommy bygger både på hans egna och andras upplevelser av den slutna församlingen.
– Allt är sant men boken handlar inte bara om mig utan även folk jag känner. Jag hade ganska trevligt så länge jag var med i församlingen och har alltid haft bra relationer till mina föräldrar. Det var knäppt och skruvat men det var också en enorm sammanhållning.
I dag är Thomas Olsson 34 år och inte det minsta religiös. Han bröt med sin församling successivt efter det att han flyttat från Falun till Stockholm. Hans föräldrar är däremot fortfarande troende och har läst hans bok.
– Mamma tyckte att den var lam. Hon trodde nog att jag skulle ta i mer. Jag tror att boken ter sig mer skrämmande för utomstående, säger han.

Är hunden Tompa  i Rocky
Att han valde serieformen för att berätta om sin historia var självklart. Thomas Olsson började teckna i sexårsåldern, har ritat serien Rogert sedan 2005 och arbetar som redaktör på förlaget Kartago. Under några år hade han också seriebutiken Sofo Comics på Kocksgatan.
– Det var ett kort försök som inte gick särskilt bra. Men det finns många andra som lyckas. På Söder finns ju Larrys corner, Mickes serier i Hornstull, Staffars Serier och Serieslussen. Papercut har också mycket serier, säger Thomas Olsson.
De senaste tio åren har han bott på Söder, både för att det påminner om Falun och för att det är hemstadens motsats.
– Det känns lite som en småstad men till skillnad från Falun där allt är stängt efter klockan sex finns det alltid något att göra här. Och så bor nästan alla mina vänner här, säger han.
En av vännerna, Martin Kellerman, spöar honom ofta i squash och har gjort Thomas Olsson till en seriefigur i Rocky.
– Jag är Tompa, en hund med mycket hår som inte säger så mycket, förklarar han.
Att han hänger mycket med andra serietecknare är en bieffekt av jobbet som redaktör på Kartago förlag och sammanhållningen inom yrkeskåren är numera god.
– Det har varit en hel del bråk tidigare men i dag har det lagt sig. Serietecknare är trevligt folk.

Fakta

Squashkompis med Kellerman

Namn: Thomas Olsson.
Ålder: 34 år.
Bor: Wollmar Yxkullsgatan.
Familj: Flickvän, fem syskon, sex syskonbarn och föräldrarna
Aktuell med: Serieromanen ”Församlingen”. Arbetar som redaktör på Kartago förlag.
När jag inte jobbar: Cyklar jag gärna. Har cyklat Siljan runt förra sommaren. Det var de vidrigaste 12 milen i mitt liv. Spelar också squash mot Martin Kellerman. Tyvärr är det han som är bäst. Jag vinner ibland men det blir mer och mer sällsynt.

Fem Södemalmsfavoriter
Folkbaren, Hornsgatan. Trevlig bar med uteservering på sommaren.
KG på Comics heaven, Stora Nygatan. Väldigt bra butik, har det mesta i serieväg och trevlig personal.
Papercut. Tillhör man deras målgrupp, vilket jag nog gör, så kan man köpa vad som helst därifrån. De har ett så nischat utbud.
Half way inn, Swedenborgsgatan. Mysig pub precis vid tunnelbanan med uteservering med infravärme. Jag gillar att sitta ute och kolla på folk som passerar här.
Långholmen. Det är så stort så även om det är mycket folk där går det alltid att hitta en tom plats där man kan sitta själv och skriva eller koppla av.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.