Ingen Södra Sidan träffar i Tullinge är föreningsaktiv eller med i ett parti. Men de flesta tycker att det är viktigt att rösta när det är val. Foto: Mariela Quintana Melin Foto: Mariela Quintana Melin

”Det blir krig om alla är med och bestämmer allt”

Hur gör man för att förändra samhället? I Tullinge mitt på dagen går åsikterna isär. – Man måste rösta, tycker Tullingebon Berit Olgren. Men Ferhat från Fittja tror inte att det går att förändra något. – Det är så mycket som är fel i samhället.

  • Publicerad 14:16, 12 apr 2013

Det är lunchtid i Tullinge centrum. Berit Olgren är på promenad med sin hund. Hon har aldrig varit med i något parti eller i någon förening, men röstar alltid och tycker att det är viktigt.
– Rösta måste man göra. Jag tror på det här systemet med folkvalda. Alla kan inte bestämma allt själva, då skulle det bli krig och anarki.
Berit tycker att det är ett problem att allt färre vill vara politiker och att föraktet och hoten mot politiker växer.
– Det är lätt att säga att politiker är dumma men de är vanliga människor. De kan ta fel beslut och man får bli arg, men man ska inte hota dem, säger hon.
Berit brukar gå på kommunens dialogforum och tycker att det är viktigt. Tre frågor som engagerar henne är skadegörelse, mötesplatser för ungdomar och tiggeri.
– Titta på honom. Han har suttit där i flera månader och tiggt. Så ska det inte behöva vara i vårt land! säger Berit och pekar bort mot mannen som tigger utanför pendeltågsstationen.

Skulle du vilja ha mer makt?
– Ja, det är klart. Men makt förändrar människor också, säger Berit och promenerar bort med hunden.
Uppe på gågatan är Ferhat från Fittja på väg till sitt jobb på fritidsgården i Tullinge. Han håller inte alls med Berit om att det är viktigt att rösta.
– Jag brukar inte göra det. Jag litar inte på politikerna, de tycker alla samma sak och vill helst skicka ut alla oss invandrare. Det börjar med Reva och sen kommer allt bli värre, säger han. 

Det viktigaste enligt honom är att kommunen ser till att fixa jobb och utbildning åt ungdomar. Och det tycker han inte att den gör idag. Att förändra samhället tror han är jättesvårt. ”Det finns så mycket som är fel”.
– Om jag bestämde skulle det vara mer rättvist. Jag tror att om vi alla jobbar tillsammans kan det bli någon förändring men det är en väldigt lång väg dit, säger Ferhat.
Inne i biblioteket lånar den nyblivna pensionären Sonja Bäck från Grödinge böcker.
– När jag var yngre tänkte jag mycket och bestämde mig för ett parti, sen dess har jag röstat på det. Mer har jag inte engagerat mig, mitt jobb har tagit all tid. Så tror jag att det är för många.