Therese Söderberg bor i den privatiserade delen av Forvägen i Fittja. Hon tycker att Botkyrkabyggen sköter om sina hus betydligt bättre och önskar att hennes lägenhet kunde få återgå i kommunal ägo. Foto: Johannes Liljeson

”Hellre att de köper tillbaka mitt hus”

Ständiga ägarbyten och sämre underhåll. Det blev följden av den förra, stora privatiseringen som Botkyrka genomförde på 1990-talet på Forvägen i Fittja. – Vi kommer att ställa högre krav den här gången, säger Katarina Berggren (S).

  • Publicerad 14:51, 20 apr 2012

Ända sedan 1990-talet har Fittjaborna varit i stort sett eniga: de 780 privatiserade lägenheterna på Forvägen har skötts betydligt sämre än Botkyrkabyggens kvarvarande fastigheter.
– Det är en jättestor skillnad. Botkyrkabyggen tar hand om planteringarna bättre och deras fasader är i mycket bättre skick. Jag skulle vilja att de köpte upp oss, istället för att sälja av ännu mer, säger Therese Söderberg som bott på Forvägen sedan 2006.
Husen på Forvägen har dessutom bytt ägare ett antal gånger, vilket gått ut över både underhållet och kontakten med hyresgästerna.
Katarina Berggren (S), ordförande i kommun­styrelsen säger att man ska ta lärdom av Fittjaförsäljningen.
– Den erfarenheten kommer att spela en stor roll för hur vi sköter försäljningen i Alby. Den här gången har vi ett tänk och en strategi. Vi kommer att ställa tydliga krav på dem som vill köpa, säger hon.
I de kraven ska ingå att köparen ska bidra till en hållbar, miljömässig utveckling och ta socialt ansvar, till ­exempel genom att anställa trainees från området.
Hur kan man garantera att husen inte säljs vidare direkt?
– Ja, det behöver vi tänka till kring. I Sigtuna har man skrivit in i ett köpavtal att de förbinder sig att inte sälja vidare. Det borde vi kunna göra också, säger Katarina Berggren.