Therese Söderberg bor i den privatiserade delen av Forvägen i Fittja. Hon tycker att Botkyrkabyggen sköter om sina hus betydligt bättre och önskar att hennes lägenhet kunde få återgå i kommunal ägo. Foto: Johannes Liljeson

S: Vi vill sälja Albyhusen

För att få råd med nödvändiga upprustningar ska det kommunala bostadsbolaget Botkyrka­byggen sälja 1 000 lägenheter. Kommunalrådet Katarina Berggren (S) pekar ut vilka det blir: – I första hand Alby, det är ett led i att göra stadsdelen attraktivare, säger hon.

  • Publicerad 14:46, 20 apr 2012

Det var i måndags som Botkyrkabyggens styrelse la fram sitt önskemål om att få sälja 1 000 av bolagets sammanlagt  10 000 lägenheter.
– Med start 2014 måste alla våra lägenheter från åren 1965–1975 byggas om helt. Renoveringskostnaderna kommer att fördubblas och för att ha råd med det måste vi göra såhär, förklarar Bo Johansson (S), ordförande i Botkyrkabyggens styrelse.
Alternativet skulle vara väldigt höga hyreshöjningar som folk i Alby och Fittja inte skulle klara av, menar han.
– Med försäljningsintäkterna räcker det med att höja hyran med cirka 20 procent. Vi tycker att det här blir fördelningspolitiskt rimligare. Man ska komma ihåg att man då får en helt ny lägenhet, säger Bo Johansson.
Hyresgästföreningen är mycket kritisk.
– Det är vansinnigt att avveckla allmännyttan och det särskilt allvarligt att man gör det i en socialdemokratisk kommun, säger Kim Lindholm, vice ordförande i Hyresgästföreningen Botkyrka-Salem.
Beslutet ska tas av kommunfullmäktige i juni, men det står redan klart att det finns majoritet för försäljningen.
– Vi säger ja till utveckling och förnyelse i våra miljonprogramsområden. Fler olika aktörer kan leda till en mångfald som berikar områdena, säger Katarina Berggren (S), kommunstyrelsens ordförande.
Ingen företrädare för Botkyrkabyggen har hittills velat peka ut vilka områden som ska säljas. Men Katarina Berggren säger till Södra Sidan:
– I första hand är det Alby vi tittar på. Vi jobbar med ett stort utvecklingsprogram för området, det finns ett otroligt spännande kluster kring kultur- och upplevelsesatsningar och det finns ytor frigjorda som kan användas till spännande nybyggen. Här ser vi att vi behöver få in kapacitet från privata aktörer.
Vänsterpartiet är det enda parti som säger nej till försäljningen.
– Att sälja är ett ineffektivt och dyrt sätt att få in pengar. Det är mycket billigare att öka belåningen på fastigheterna och kommunen borde kunna gå in med ett aktieägartillskott. Men tydligen finns det en politisk vilja att privatisera allmännyttan, säger Nooshi Dadgostar (V) i bolagsstyrelsen.
Men Botkyrkabyggens vd Ulf Nyqvist betonar att man kommer att öka belåningen mycket kraftigt, från 28 procent av marknadsvärdet idag till 80 procent eller mer.
– Vi kan inte låna mer än så utan att ta allför stora risker. Vi måste få fram sju miljarder till upprustningen och genom att sälja tusen lägenheter ökar chansen att vi kan klara det ekonomiskt, säger Ulf Nyqvist.
Försäljningen startar i höst och ska bli klar nästa år.

Relaterad information

Renoveringsarbetet

Någonstans mellan sex och sju miljarder kronor kommer det kosta att rusta upp Botkyrkabyggens miljonprogramslägenheter. Arbetet ska börja i Storvreten 2014, fortsätta med Fittja 2016, därefter kommer Alby 2017–2018 och avslutas med Norsborg.
Renoveringen innebär att kök, badrum, golv, väggmaterial och stammar ska bytas ut. Fastigheterna ska också göras energisnålare och billigare i drift.
I Alby äger Botkyrkabyggen 3 300 lägenheter. Det är inte klart om alla de tusen lägenheterna ska säljas i detta område.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.