VARMT. Skridskosällskapet väntar på kylan. "Blir det en nollvinter så kommer det ta kraftigt" säger Lars-Magnus Jansson. Foto: Anton Kyhlbäck

Milt väder slår hårt mot vintersporter

Det milda vädret slår hårt mot vinterverksamheterna i Sollentuna. Flera projekt kan komma att ställas in om kylan inte kommer – nu.

  • Publicerad 12:00, 15 jan 2020

BISSLINGE. Philip Morris på Bisslinge konstsnöspår berättar att de tittar på alternativ, som ro-skidor, för att täcka upp inför kommande säsonger. Foto: Anton Kyhlbäck

Väsjöbacken står grön och bar. Vågorna guppar mot strandkanten vid barackerna i Norrviken, och konstsnön i Bisslinge har ännu inte kunnat flyttas. Flera projekt kan bli inställda för vinterverksamheterna i Sollentuna, om kylan inte kommer.

– Det ser mörkt ut, just nu, säger Lars-Magnus Jansson, kassör för Sollentuna Skridskosällskap.

Väsjöbacken ser inte ut att öppna i januari, meddelar Olle Carlsson som är anläggningsansvarig.

– Tittar vi tio dygn framåt är det ingen kyla på sikt, säger han.

Samordnare på Bisslinge konstsnöspår, Philip Morris, är liksom ovanstående orolig.

– Vi har inget skidspår ännu. Vi har samlat konstsnö, men det är inte tillräckligt kallt i marken ännu för att vi ska kunna lägga det, säger Philip Morris och tillägger:

– Man är lite bekymrad. Men vi är väl förberedda när minusgraderna kommer.

Ingen kyla på sikt

För närvarande visar prognoserna på ett par plusgrader med viss nederbörd under de kommande två veckorna i Stockholmsregionen.

Olle Carlsson säger att det behövs minst 8 till 10 dagars kyla, med tre minusgrader, för att backen ska kunna öppnas. Lars-Magnus Jansson säger att Norrviken behöver minst fyra dagar med sex minusgrader för att få åkbar is.

– Min gissning är att vi kan öppna andra veckan i februari, om det inte blir rejält påslag innan dess, säger Lars-Magnus Jansson.

Planer ligger på is

Flera planer väntar alltså ännu på minusgrader och snö.

Lars-Magnus Jansson säger att de går ut med mer information om Sollentunaloppet de kommande veckorna. En risk han ser är att facklornas kväll kan bli framskjutet, idag har man planerat till den 12 februari.

I fjol ställde de in facklornas kväll på grund av vädret.

– Det kan bli så. Men finessen med tåget är att det ska vara mörkt under tiden vi åker, säger Lars-Magnus Jansson.

Sedan 1991 har Väsjöbacken inte missat en skidsäsong, berättar Olle Carlsson. Sedan han tog över, 1999, har han alltid kunnat öppna backen. Om kylan inte kommer skulle det innebära stora förluster.

– Om 10-dygnsprognosen inte visar kyla i sikte den 20 februari... då blir det inget den här säsongen. Men vi ger inte upp hoppet, säger han och tillägger:

– Den här vintern har jag investerat en halv miljon inför säsongen med nya snökanoner. En del tror att det är skattepengar som vi använder, men det är det inte. Det är våra förluster.

Inför nästa vintersäsong väntas det nya sjösportcentret stå klart. Sollentuna kanot och Sollentuna skridskosällskap får då nya lokaler – och med det innebär nya kostnader. Då kan det bli tufft ekonomiskt om isen inte kommer i år, berättar Lars-Magnus Jansson:

– Det skulle slå kraftigt mot oss som ideell förening. Vi hoppas i så fall att kommunen är tillmötesgående för det dilemmat, säger han.

1991. Det var 29 år sedan Väsjöbacken inte öppnade under vintersäsongen. Om prognosen inte lovar kyla förrän den 20 februari - då kan det hållas stängt i år, berättar Olle Carlsson. Foto: Anton Kyhlbäck

KANONER. Olle Carlsson på Väsjöbacken berättar att han har investerat i två nya snökanoner. Minst 8 dagars kyla krävs för att backen ska kunna anläggas, säger han. Foto: Anton Kyhlbäck

Verksamheter i Sollentuna

Bisslinge konstsnöspår

Bisslinge konstsnöspår började planeras 2015 efter att dåliga väderförhållanden hindrade skidsportare. Spåret är på 3 kilometer och utformas med hjälp av snökanoner och pistmaskiner. Spåret är klassiskt och hundra tillåts ej på banan.

Väsjöbacken

Väsjöbacken drar uppemot 40 00 unika besökare varje år. 2012 fick anläggningen ett ett bidrag från kommunen för att utveckla backen, som drar åkare från Stockholm med omnejd. Olle Carlsson och Tina Fröblom har skött backen sedan 1999. Backen har 4 nedfarter och 6 liftar.

Norrviken sjöisbana

Sjöisbanan i Norrviken har skötts av Sollentuna skridskosällskap sedan början på 80–talet. Sällskapet hyr ut långfärdsskridskor, med pjäxor och skenor. En bra dag kan uppemot 10 000 personer besöka Norrviken för att åka skridskor – enligt siffror från skridskosällskapet. Innan isen lägger sig anordnar de skridskoåkning på Sollentunavallen varje söndag, mellan 08.30 till 10.00.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Rekordsommar för paddel när många stannar hemma

Nyheter Kanotsällskapet. "Vi har slagit alla rekord" Sollentuna kanotsällskap har haft en rekordsommar trots coronapandemin. Att många vill prova på något nytt när semestern är inställd kan vara en orsak, menar sällskapet.lördag 15/8 9:00

Häktad för kvinnofridskränkning får 180 000 kronor

Nyheter Frikändes efter tre månader i häktet En Sollentunabo frikänns för grov kvinnofridskränkning och får 180 000 kronor i ersättning. Kvinnans berättelse kunde inte styrkas i utredningen, enligt tingsrätten.fredag 14/8 11:30

Falsk polis stal bankkort från äldre i Väsby och Sollentuna

Nyheter 35-åring döms till två års fängelse för grova bedrägerier En man i 35-årsåldern begick flera fräcka bedrägerier mot äldre i våras. Nu döms han till två års fängelse för att ha lurat 80-åriga kvinnor i bland annat Väsby och Sollentuna.onsdag 12/8 12:52
Stockholm Direkt