14-åriga Matilda klar för kamp i landslaget

Hon tränar stenhårt, tävlar mot äldre – och är en extrem vinnarskalle. Härnäst väntar en första landslagssamling för den målmedvetna brottaren Matilda Lindqvist.

  • Publicerad 12:00, 12 nov 2019

Det är ett steg jag velat ta länge och det ska bli kul att få visa upp sig.

Det där med lagsport var aldrig någonting för Matilda. Ett försök med innebandy gjordes men då ambitionsnivån varierade i gruppen satsade hon helhjärtat på brottningen istället.

Ett klokt val.

– Jag är en stor vinnarskalle, ger aldrig upp och vill helst klara det själv. Därför funkar ensamsporter mycket bättre för mig, säger Matilda Lindqvist och fortsätter:

– Det är såklart både en för- och nackdel då man aldrig kan skylla på någon annan. Men det passar mig.

Tävlar mot äldre

Matilda bor på Ekerö och har pendlat i fyra år till kampsportscentret där Väsby brottarklubb huserar. Flera dagar i veckan åker hon och pappa de många milen till Upplands Väsby. Under, bland annat, förebilden och tränaren Tobias Kantolas hårdträning har fristilsbrottaren utvecklats mycket.

För att få ut extra mycket utveckling tävlar Matilda, som tränar sex-åtta gånger i veckan, mot tre år äldre.

– Det är bra att ta en svårare väg och det är bättre att utmana sig själv tidigt. Gör man inte det blir fallet tyngre när det går sämre. Jag har fått mycket stryk men det är nyttigt.

Hur funkar det för dig då som är en vinnarskalle?

– Jobbigt, men nödvändigt. Det är bara att jobba vidare. Man måste förlora för att lära handskas med det. Det blir ju roligare sen när man vinner om man haft det jobbigare längs vägen.

Kallad till blågult

På grund av den lite svårare vägen mot äldre har inte de största medaljerna kommit. Än. Den målmedvetna 14-åringen har höga mål men väljer att prestera först.

– Nästa stora tävling är USM i februari där jag gärna tar medalj. Jag vill nå långt men håller det för mig själv hur långt. Det blir lättare att hantera om man inte drar upp förväntningar för mycket.

Landslagsledningen har full koll på konditionsstarka 57-kilosbrottaren. Senare i november väntar ungdomsläger i Helsingborg med landets bästa tjejer.

– Stort, såklart. Det är första lägret man kan bli kallad till och det är något jag jobbat mot länge och drömt om.

I tre dagar ska landslagsledningen drilla VBK:aren och få sig en klar bild av henne och potentialen.

– Det är ett steg jag velat ta länge och det ska bli kul att få visa upp sig. Målet är fortsätta bli kallad och drömmen vore att få tävla i den blågula dressen i framtiden.

Stockholm Direkt