EM. Nils Uniyal är uttagen till Kadett-EM i Foggia i slutet av februari. Här tillsammans med sin tränare Aleksandr Siniak. Foto: Ängby fäktning

16-årig Brommafäktare uttagen till EM

Fäktare Nils Uniyal, 16, från Blackeberg är en av få svenskar som är uttagna till Kadett-EM i Foggia i slutet av februari.

  • Publicerad 16:28, 12 feb 2019

Många unga idrottare hade kanske nöjt sig med att bli uttagna till EM vid 16 års ålder. Men så är inte fallet för stjärnskottet Nils Uniyal, som redan nu bestämt sig för att nå mycket längre än så.

– Det känns självklart jätteroligt att få representera sitt land i EM men jag tycker inte att det är en jättestor grej. Jag vill inte låta kaxig men det känns inte som att det var jättesvårt att ta sig hit där jag är idag. Jag har ju större drömmar och mål, säger Nils Uniyal, som fäktas för Ängby fäktklubb.

Nils introducerades för fäktning som sjuåring, sedan dess har utvecklingen gått spikrakt uppåt och idag tävlar han både på hemmaplan och utomlands.

– Det var min pappa som hade testat på fäktning när han pluggade i England. Han har aldrig tränat själv men tänkte att det kunde vara en sport som passade mig. Det visade sig att han hade rätt, säger Nils och skrattar.

"Vill inte bli nervös"

16-åringen liknar fäktning med schack, utmanande för både kropp och knopp.

– Det handlar hela tiden om att tänka ut motståndarens nästa drag, förhindra dem och samtidigt veta att motståndaren gör detsamma. Personligen tycker jag att det är en kul kombination, säger han.

Om bara några veckor är det dags för EM och Nils är laddad. Han har ett strikt träningsschema att följa och ett träningsläger i Danmark att genomföra. Därefter är det fullt fokus på pastan.

– Sista dagarna brukar jag äta väldigt mycket pasta. Annars försöker jag att bara träna och inte tänka för mycket på tävlingen. Jag vill inte bli nervös. Det är mitt första EM så vi får se hur det går.

Vad har du för planer i framtiden?

– Jag vill delta i VM och OS. Sedan vill jag prestera bra utomlands. Jag tävlar utomlands mer och mer nu och har insett att Sverige inte är på samma nivå. Man får inte bli för glad över det man vinner i Sverige. Man ska vara stolt, men inte nöjd.