Goda minnen. Per Bergman, 53, har bara goda minnen från SHL-säsongen. Foto: Jonny Andersson

30 år sedan Väsby IK:s elitserieäventyr

Det är 30 år sedan Väsby Hockeys SHL-visit klingade ut. Sagan blev kort men för Per Bergman, en av hjältarna 1986/87, är det ett fint minne.

  • Publicerad 12:00, 13 feb 2018

Ett härligt minne

Väsby tog tre poäng på 22 omgångar hösten 1987. Efter årsskiftet gick det bättre. En femteplats i allsvenskan gav möjlighet att via kvalserien försvara SHL-kontraktet. Den uppgiften gick truppen inte i land med.

– Jag har inga problem med att vi bara tog tre poäng. Det var egentligen ofattbart att vi spelade i elitserien. Fantastiskt roligt. Ett härligt minne. Vi körde på, även om vi förlorade mycket blev vi nästa aldrig överkörda, säger Per Bergman.

Han minns omständigheter som att klubben inte kunde värva etablerade spelare och att truppen på försäsongen åkte runt för att hitta träningsis när Vilunda ishall byggdes om.

– Annars var det fantastiskt, som sagt. Vi hade träningstider mitt på eftermiddagarna, det är väl enda gången man känt sig som hockeyproffs, säger ”Perre” och garvar.

– Jag minns allt snack, alla i Väsby ville prata hockey. Intresset var enormt. Många av oss spelare var från Väsby, vilket gjorde det ännu intressantare.

Per har sonen Julius Bergman, 22, i AHL-laget San Jose Barracuda. Sedan 2014 är Julius draftad av San Jose Sharks.

– Tyvärr åker man ju inte dit över en dag, men jag har varit över några gånger.

Väsbyhjärta har han kvar. Runt tio matcher per säsong ser han och är sponsor.

– Klart jag vill att det ska gå bra. Jag vet vilket häftigt drag det var i slutet av 1980-talet, säger Per Bergman som gjorde 212 poäng under 14 säsonger i Väsbytröjan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vecka för krisberedskap

Nyheter Är du förberedd inför en krissituation? Om elen slutar fungera och du inte kan laga mat, använda mobiltelefonen eller betala med kort? Den kommande veckan är det den nationella Krisberedskapsveckan,...fredag 25/5 11:15