När BP spelade sista matchen i Svenska cupen i Norrköping följde runt 25 personer med i supporterbussen. Foto: Erik Bjernulf

54 sålda säsongskort på 3000 platser – varför vill ingen följa BP?

I helgen är det hemmapremiär på Grimsta för Brommapojkarna i årets omgång av Superettan. Samtidigt invigs den nya jätteläktaren – men bara 54 säsongskort är sålda. Kommer BP att fylla den?

  • Publicerad 17:05, 4 apr 2017

Vi passar dem som gillar lugna skogspromenader och trevligt umgänge.

Med sina drygt 4000 medlemmar och 265 lag i seriespel är Brommapojkarna, enligt egen utsago, Europas största fotbollsförening. Men på herrlagets matcher är det glest på läktaren.

När Superettan drog igång förra helgen satt endast runt 25 supportrar i bussen till Borlänge, där BP mötte Dalkurd (matchen slutade 0-0). Likadant var det under semifinalen i Svenska cupen häromveckan, när laget mötte Norrköping (då BP förlorade 0-4).

Stefan Struvert, ordförande för Bromma support hade gärna sett att det var fler men konstaterar samtidigt att det var som det brukar.

– Brommapojkarna är inte en traditionell supporterklubb som en del andra klubbar, men det behöver inte återspegla hur stort engagemanget är, säger Stefan Struvert.

Brommapojkarnas sportchef Roberth Björknesjö är inne på samma spår.

–Många håller på oss, men det är inte så många som står i klacken och hejar högljutt. Samtidigt har det blivit fler under de senaste åren, säger han.

Roberth Björknesjö, sportchef i Brommapojkarna vill se hela den nya läktaren full. Foto: Mikael Andersson

Vill fylla läktaren

När den första hemmamatchen spelas på Grimsta nu i helgen, när BP möter Örgryte, hoppas man att den nya läktaren, som tornar upp sig längs fotbollsplanens långsida, ska leda till större publikskara de kommande matcherna. Men hittills har endast 54 säsongskort sålts.

– Att det inte är fler beror delvis på att folk vet att de kan komma 20 minuter innan match och få plats. I helgen räknar vi med runt 2400 i publiken, varav bortalaget tar med 250. De här nya faciliteterna kan ju vara ett sätt att locka fler till våra matcher, vi vill ju att läktaren ska bli helt fylld av publik men det kommer ta lite tid att bygga upp det, säger Roberth Björknesjö.

"Lite myspys"

Sportjournalisten och Brommabon Patrick Ekwall tror däremot inte att en ny läktare kommer vara tillräckligt för att vända supportertrenden.

– Många har sina barn i BP, men hejar på någon av de stora klubbarna när det handlar om högre nivåer. Samma sak gäller för de som spelar för Brommapojkarna, de är ofta supporters till en annan klubb. Det handlar om en jättelång tradition inom klubben, som kan vara svår att bryta, säger han.

Patrick Ekwall menar att supporterläget är liknande i andra fotbollsklubbar, och jämför med bland annat BK Häcken.

Och han ser en del fördelar med de mer publikglesa matcherna.

– Det händer att jag går och tittar på Brommapojkarna någon gång då och då, för det är lite trevligt och mysigt att stå och hänga vid planen och käka en varmkorv. Det är lite myspys i jämförelse med andra klubbar, säger han.

Sportjournalisten Patrick Ekwall tycker att det finns fördelar med publikglesa matcher."Det är lite myspys i jämförelse med andra klubbar", säger han. Foto: Privat

"Vi är mer är kända för att ha många bra spelare än en stor supporterskara. Ibland kan en stor klack dessutom göra det svårare att fokusera och sätta mer press på spelarna", säger BP:s målvakt Rasmus Emanuelsson. Foto: Mikael Andersson

Brommasupports ordförande Stefan Struvert hoppas ändå på att få sällskap på läktaren av fler supportrar framöver.

– Med tanke på hur många som har sina barn med och spelar i BP så borde betydligt fler vara med. Jag tror att många har en förutfattad mening om att det är skrik och stök i en supporterklubb. Så är det absolut inte hos oss. Vi är faktiskt motsatsen, och kommer aldrig tolerera dåligt språk eller liknande.

Hur ska ni göra för att locka fler till er supporterskara då?

– Haha, vi kanske borde sätta ut en kontaktannons. Vi passar dem som gillar lugna skogspromenader och trevligt umgänge. Det är jättefin natur ute vid Grimsta IP faktiskt, säger Stefan Struvert.

"Jag tycker att det är tragiskt att inte fler köper säsongskort", säger BP-supporten Anders Ungh. Foto: Privat

BP:s ”enda supporter”: Jag har fått sällskap på läktaren

Anders Ungh har hejat på Brommapojkarna sedan början på 1980-talet, och har tidigare beskrivits som ”den ensamma supportern” när han varit den enda på lagets supporterläktare.

– Haha, ja det har jag varit många gånger, ensam på läktaren, särskilt på bortaplan, säger Anders Ungh.

Hans engagemang föddes i Stockholm. Nu bor han dock i Ystad, men det hindrar honom inte från att försöka se så många av BP:s matcher som möjligt.

– Jag drar till Grimsta så ofta det går. För några år sedan kunde jag säga till min fru att vi borde åka och hälsa på barnbarn i Västerås, sedan åkte jag själv vidare till Grimsta och såg matchen och anslöt till de andra efteråt, men nu går hon inte på det längre, säger han.

Att han håller på just Brommapojkarna är ingen slump.

– Jag är väl en allmän fotbollsfåne som älskar fotboll, och just med BP är det så att de har en akademi jag gillar. Det är inte någon köpefotboll där. Storklubbarna plockar våra förmågor, och vi bara fyller på. Det finns en äkta lagkänsla och en gemenskap, inte ett gäng som spelar tillsammans för att de blivit uppköpta till samma lag.

Vad säger du om att det bara sålts 54 säsongskort nu inför Superettan?

– Jag tycker att det är tragiskt att inte fler köper säsongskort, om man tänker på hur många vi föder upp, men det är inte lika tufft att hålla på BP som de stora lagen.

Anders Ungh har planerat in lagets hemmapremiär den 8 april sedan länge i kalendern.

Numer är det mer sällan Anders Ungh står ensam på BP:s supporterläktare, berättar han.

– Jag har fått lite mer sällskap under de senaste åren. Det är så roligt att stå där, man får så mycket uppskattning, både av BP och motståndarlagen faktiskt. Och sen är det ju så att man inte ska vara någon jävla medgångssupporter. Har man ett lag är det av hjärtat.

Nya läktare och 75-årsjubileum

Den 8 april inviger BP både sin nya läktare och firar att man i år fyller 75 år med aktiviteter på Grimsta IP under hela dagen.

Klockan 12 möter damerna Forsby i en träningsmatch och klockan 16 är det dags för herrarnas hemmapremiär i superettan mot Örgryte.

Dagen kommer även innehålla bland annat invigningstal, och intervjuer med BP-profiler. Kolla in BP:s hemsida för mer info.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så ska Grimstaskolan få fler elever att röra på sig

Storsatsning på – och efter – skoltid Personal som peppar igång rasterna och en idrottsklubb med gratis aktiviteter efter skoltid. Det hoppas Grimstaskolan ska få eleverna att röra på sig mer - och därmed få fler att nå målen.måndag 21/5 16:47

BP:s damer slog publikrekord – men ...

... det var på håret: "Ändå ganska högt för division ett" I helgen skulle man slå nya publikrekord för BP:s damer på Grimsta IP och toppa publikrekordet på 300 åskådare. Och det lyckades – men det var på håret.måndag 21/5 16:41