Agnes siktar på medalj i OS

SCK:s Agnes Knochenhauer var med redan i OS 2014, fast då som reserv. Med hjälp av en målmedveten hårdsatsning har nu hennes eget lag tagit sig till OS och snart börjar äventyret.

  • Publicerad 09:00, 6 feb 2018

Det är något man drömt om sedan man var liten

Det börjar närma sig nu, snart drar olympiska spelen i Pyeongchang igång. För curlingtjejerna i team Hasselborg påbörjades resan dit kring våren 2015.

Skippern Anna Hasselborg och Agnes Knochenhauer – mångåriga lagkamrater – kände då att något måste göras för att ha en ärlig chans att nå OS. Hälften av SCK-laget byttes således ut och Sara McManus och Sofia Mabergs knöts till laget.

– Vi var tvungna att göra en kraftansamling för att försöka nå OS, men det kändes ändå långt bort just då, berättar Agnes Knochenhauer som varit i Sundbybergs curlingklubb trogen förutom en säsong i Gävle.

Och satsningen gav resultat. Redan förra säsongen klev team Hasselborg upp bland världseliten.

– Vi kom minst till semi i det mesta vi ställde upp i och jagade lag Sigfridsson, som hade SOK-stödet då. Vi var dem hack i hal och tog oss sedan förbi, fortsätter Agnes.

Vad var segerreceptet?

– Extrem målmedvetenhet. För att bli bäst måste man möta de allra bästa. Vi tävlade i väldigt många tävlingar och känslan var att låta det ”bära eller brista”.

Det skulle visa sig att det bar. Team Hasselborg sällade sig till yppersta eliten, blev etta både i Sverige och världen – och tog sig till OS via en fjärdeplats på VM i april 2017.

– Det känns otroligt spännande, det är häftigt att representera på den scenen. Det är något man drömt om sedan man var liten och det känns extra bra att göra det i ett lag som jag verkligen är delaktig i.

Men OS-debuten skedde faktiskt redan 2014 i Sotji. Då var Agnes, idag 28, reserv i lag Sigfridsson.

– Såklart jättehäftigt, jag kände mig delaktig trots att jag var reserv. Men med facit i hand var jag inte redo att spela då. Jag kommer ihåg att jag tänkte att nästa gång i OS blir med mitt eget lag.   

Vad drog du för lärdomar av OS då?

 – En trygghet är att själva curlingen är som vilket mästerskap som helst. Och sedan har man erfarenhet av allt runtomkring. Det är mera press och media och allt vid sidan av isen är större.

Laget åkte på måndagen till Asien för en pre-camp. Den 14 februari börjar gruppspelet med tio inblandade lag. Alla möter alla och de fyra bästa går till semi.

Uppladdningen har varit bra där modellen har varit mycket matcher och turneringar. I november månad blev det silver i EM.

– Vi har tävlat så mycket som möjligt och fått mycket erfarenhet att spela stora matcher. Men det är viktigt att leva i nuet.

Hur menar du då?

– Inte bara se OS denna säsong, utan att allt ska vara viktigt och roligt. En tävling i taget och se till och njuta under tiden.

Denna säsong är Team Hasselborg rankade tvåa i världen. Dock har de ingen seger på någon av tävlingarna.

– Att vinna är vårt nästa mål. I OS är det medalj som gäller, vi går för det. Vi vet att det är mycket som krävs, men vi tror på 100 procent på laget. Vi ska även se till att njuta, OS ska bli fantastiskt roligt.

I OS är dessutom Jennie Wåhlin (SCK team Panthera), SCK-fostrade Rasmus Wranå (lag Edin) samt Henrik Leek (SCK team RP) med. Jennie är reserv i Team Hasselborg, medan Henrik är reserv i lag Edin.

Mer SCK:are i OS

Anna Hasselborg

Agnes
Knochenhauer

Sofia Mabergs

Sara McManus

Jennie Wåhlin
(reserv)

Rasmus Wranå fostrad i SCK

Henrik Leek
(reserv)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sämre tillgänglighet med ny lag

Nyheter Tolv års offentliga handlingar kan inte längre nås direkt via kommunens hemsida. Krav från ny lagstiftning gör att de måste begäras ut.tisdag 22/5 13:07

Kihl: Hoppas ni lyssnar på experterna

Nyheter Beskedet om en multisporthall tas emot med glädje av Sundbybergs Idrottsallians. – Vi ser positivt på den satsningen, säger ordförande Jan Kihl.tisdag 22/5 9:18