LÅN. AIK hyr in sig i Liljeholmshallen så att deras seniorer ska kunna träna. Foto: Anders Ekström

AIK fortsätter att leta efter en lokal

AIK brottning har varit väldigt framgångsrika sedan starten 2017. Men fortfarande saknar sektionen en egen lokal att vara i och klubben står fortfarande i startgroparna för att kunna dra igång på allvar.

  • Publicerad 09:00, 20 dec 2019

Det blir lite moment 22. Hur ska man kunna starta det om man inte har lokal?

Det är torsdagskväll i Liljeholmen. I Spårvägens fina brottningshall är det fullt med seniorer, men de allra flesta där är AIK:are. Efter drygt två års intensivt sökande letar AIK brottning fortfarande efter ett hem.

Visserligen kan klubben vara två pass på ett gym i Frösunda men det räcker inte långt. 57 barn står i kö att få börja.

– Det är illa och man skäms att det inte är bättre, säger Leon Bjurberg Kessidis som var med och grundade sektionen 2017 och själv elitaktiv i sporten.

– Att inte kunna få in barn i idrott är en skam och vi har fått tacka nej till flera PR-event eftersom vi ändå inte kan ta emot några fler. Det blir som en rävsax.

Två nej förrförra veckan

Häromveckan hade AIK två lokaler på gång men det gick om intet i sista stund. Viss verksamhet kan alltså idag genomföras i Frösunda men för seniorerna blir det en kringflackande vardag: Liljeholmen, Södermalm – och även utomhus.

– Det kallas att "trä arm", brottning utan kast ute, säger Leon. Det är inte hållbart i längden att hålla på att studsa runt som vi gör.

AIK hade tidigt kontakt med Solna Stad men utan framgång.

– Solna sa tidigt att dom inte kunde hjälpa oss eftersom vi inte hade någon ungdomsverksamhet. Det blir lite moment 22. Hur ska man kunna starta det om man inte har lokal? Men nu har vi en barn- och ungdomsverksamhet men ingen lokal.

Jobbar vidare

Sökandet fortsätter för de hemlösa brottarna.

– Det är bara att börja dra i det på nytt, det finns bra folk i styrelsen och klubben som är motiverade att fortsätta kämpa. Nya dialoger ska föras med kommunen då intresset för vår sektion är så otroligt stor. Vi vill inte behöva säga nej till ett enda barn.

Vad är drivkraften trots motgångarna?

– Kärlek till sporten och viljan att göra något gott till den nya generationen. Det är en dröm att skapa ett hem utanför hemmet för barn där de omringade av bra förebilder. Vi har massor med drömmar kring detta men får hålla tillbaka dom.

"Vore en merit i sig"

Trots motgångarna fortsätter framgångarna för Gnaget. I seniorgruppen finns det massor med medaljer från mästerskap nationellt och i världen.

Alex Bjurberg Kessidis, 24, ska tävla på OS 2020.

– Får vi till en egen lokal drar AIK igång på riktigt och kan ta emot många, många fler. Brottning är den ultimata träningen och det vore en dröm för oss alla att kunna föra vidare vår kunskap, säger Alex som siktar på guldet i Tokyo.

– Det vore häftigt att ta OS-guld utan att ha en egen lokal, skulle vara en merit i sig. Vi alla hoppas att detta löser sig snart.

Leon Bjurberg Kessidis Foto: Anders Ekström

Stockholm Direkt