REKORD. AIK hade på förhand 2 700 intresseanmälningar för nyemissionen, det var nytt rekord hos det ansvariga företaget Pepin. Foto: Mostphotos

AIK Hockeys nyemission är en succé

AIK Hockeys nyemission har nu nått sitt första delmål. Drygt sex miljoner har hittills kommit in via crowdfundingen. – Vi är stolta och glada att så många är med på det här, säger vd:n Anders Olson.

  • Publicerad 15:40, 7 feb 2018

”Det har
varit ett bra
gensvar

Det var i slutet av januari som AIK kickade i gång projektet. Med hjälp av en nyemission av aktier, via så kallad crowdfunding, ska klubben få in miljonbelopp. Alla som vill kan investera i hockeyklubben och hjälpa till att få in kapital.

– Vi gör det för att bredda ägandet och skapa en ekonomisk bas att stå på. Vi måste få in externt kapital för att hålla en trovärdig takt att ta oss tillbaka till SHL, berättar Anders Olson som är vd i AIK Hockey och klubbdirektör i AIK ishockeyförening.

Minsta belopp att betala in är på 490 kronor och hela vägen upp till en halvmiljon. Varje ny delägare får en deltagarförmån och det är allt från en halsduk till att tillfälligt hoppa in som assisterande coach.

– Det har varit ett bra gensvar och efter ett dygn hade vi 1 000 nya delägare. Nu är vi uppe i drygt 1 900 och det växer för varje dag, fortsätter Olson.

Den gångna helgen nåddes sex miljoner i insamlat kapital, vilket var miniminivån på förhand. Högsta gräns ligger på 16.

– Målet är att hamna någonstans mellan sex och 16 miljoner. Vi har inte satt något konkret mål förutom det.

De insamlade medlen ska hjälpa klubben att utvecklas på alla plan.

– Pengarna är inte öronmärkta och ska användas brett. Det här medföljer att kunna skapa en bredare och stabilare bas kring AIK ishockey, så att vi kan ha en fortsatt bred verksamhet.

Självklart kommer en del av pengarna att gå till herrlaget, som är ett topplag i allsvenskan.

– Att driva ett lag i hockeyallsvenskan är omöjligt utan kapital utifrån. De klubbarna som siktar mot SHL jobbar alla på samma sätt. Vi ska försöka ge oss själva chansen att ta klivet upp igen redan i år, om inte fortsätter vår fyraårsplan som iscensattes 2015.

Rivalen Djurgården gjorde samma satsning förra året och fick då in bra med kapital. Olson är väldigt tacksam över AIK-fansens hjälp så här långt.

– Fantastiskt. Det är stora och små belopp som investeras och alla är lika viktiga. Fundamentet i detta är den bredd som hjälper till, många bäckar små. Vi är stolta och glada att så många är med på det här, avslutar Anders Olson.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Knivskuren man avled av sina skador

Nyheter Ingen gripen för knivdådet i Solna Den person som i morse knivhöggs i Solna fick så omfattande skador att han avled. Ingen gärningsman har ännu gripits för brottet.tisdag 15/1 15:52

"Fantastiskt att vi får vara med på detta"

Nyheter Solnaelever med i nordiskt musiksamarbete I helgen väntar en stor musikupplevelse för drygt 60 elever från Solna kulturskola. Totalt kommer runt 300 musiker och dansare, från fyra nordiska länder, att ha en stor "vikingbarock"-konsert i...tisdag 15/1 15:00