AIK rullstol skrev klubbhistoria

Den gångna helgen skrevs det AIK-historia. För första gången någonsin tog ett av basketsektionens seniorlag ett SM-guld då rullstolslaget besegrade Norrköping i finalen.

  • Publicerad 14:00, 15 apr 2019

Solnaklubben Norrbacka hade under flera säsonger ett framgångsrikt lag inom rullstolsbasketen. Efter några säsonger i Akropol återvände gänget till att ingå i AIK för drygt två år sedan. Då många spelat sedan Norrbackatiden, och dessutom var ur-gnagare, var det ett enkelt val att återvända till Solna.

Och laget har fortsatt att prestera även i den svartgula tröjan.

Första året – 2017/18 – blev det silver efter en finalförlust mot Norrköping Dolphins. Revanschsuget var därför stort inför denna säsong och det syntes i grundserien: 14 av 16 vinster. Av bara farten slogs Nacka enkelt i semin – och i finalen fick sedan Gnaget sin revansch.

Tog revansch

Den gångna helgen slogs Dolphins först borta med nio poäng och på söndagen i blev det seger (56–52) inför ett välfyllt Solnahallen. Första AIK-guldet på seniorsidan var ett faktum.

– En stor lättnad. Vi hade höga krav och målet var guldet, det fanns inget annat, säger Joakim Blomquist som är spelande coach.

– Vi kände att vi hade det bästa laget och skulle vinna. Även riktigt skönt att vi tog revansch på Norrköping.

Joakim, som tidigare tagit fem SM-guld, värdesätter guldet med Gnaget högst.

– Jag är själv gnagare och värderar detta mer än mina tidigare guld. Det kändes även stort att ta AIK baskets första guld på seniorsidan. Nu har vi satt grunden så det är bara för herrarna och damerna att följa efter, avslutar Blomquist som dessutom är lagkapten i landslaget.

Rullstolsbasket

Samma regler och samma plan som ståbasket.

Du kan spela utan att ha handikapp och alla får en personlig poäng (1-4½) gällande hur allvarligt deras handikapp är. På plan (5 st) får ett lag ha max 14 ½ poäng inom laget.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt