RUTINERAD. Med sina enorma kunskap om bandy blir Pelle Fosshaug en bra ledare för Somalia 2.0 i Solna och Stockholm. Foto: Christian Backevik

AIK tar Somalia bandy till Solna

Det framgångsrika integrationsprojektet Somalia bandy kommer till Solna. AIK bandy, med profilen Pelle Fosshaug i spetsen, ska nu försöka etablera det även i Stockholm.

  • Publicerad 15:00, 17 jun 2019

För ett par år sedan drog Somalia bandy igång sin verksamhet i Borlänge. Tanken var att sprida sporten och samtidigt jobba med integration. Projektet blev en succé och har bland annat blivit film (av Filip och Fredrik) och Somalia har spelat samtliga VM sedan 2015.

Nu kommer upplägget till Stockholm.

AIK bandy, med Pelle Fosshaug som huvudansvarig, har skapat Somalia bandy 2.0.

– Allt är inte helt klart hur vi går till väga men vi ska utgå från det arbetet som gjorts i Borlänge och etablera det här i Stockholm med, säger Fosshaug som både varit general manager och förbundskapten för laget tidigare.

– Allt behöver inte sitta 100 procent från start heller, man får testa och växa efterhand. Vi ska inte vara rädda. Målet är att fylla Bergshamra med många nya spelare.

Verkar som förebilder

De somaliska spelarna bor kvar i Dalarna men kommer även att verka i Solna med omnejd. Som mentorer, ambassadörer och förebilder ska spelarna hjälpa till att lyfta integrationsfrågan med hjälp av bandyn. Meningen är att fler ska börja spela och inte bara somalier.

– Fotbollen är mil före andra idrotter och vi vill försöka göra samma sak med bandyn. Sport är överlägsen för att främja integrationen.

– Vi vill bredda bandyn, få den att växa här med och jobba hårt för integrationen. Precis alla som vill är välkomna och det ska vara en stor mix. Stockholm har ett stort upptagningsområde.

Somalia har spelat uppvisningsmatcher på bland annat Spånga IP tidigare och tanken är att flera klubbar ska involveras i samhällsprojektet för att få det att växa på riksnivå. Förutom Fosshaug är även klubbchefen Daniel Johansson och Hans Grandin, i Borlänge, med i satsningen.

Stockholm Direkt