LÖPNING. Två glada elever från Löparakademin som springer ett lopp. Foto: Löparakademin

Akademin springer vidare

Årskurs 9-elever i Husby och Akalla får även i höst möjlighet att gå Löparakademins utbildningsprogram med fokus på hälsa och målsättning. Verksamhetsledaren är John Laselle, en av Sveriges främsta medeldistanslöpare i början av 2000-talet.

  • Publicerad 16:00, 18 aug 2017

”Det händer att vi stöter på talanger.

John Laselle, uppväxt i Järva och före detta Turebergs FK-löpare, har sedan 2009 arbetat med skolungdomar i Husby.

– Det var här vi började, då under namnet Husby Marathon.

Sedan 2012 har Löparakademin, som John var med och grundade, hittat ett upplägg som han tycker fungerar bra. Akademin har uppåt 35 utbildningsplatser i flera skolor i Storstockholm och fyller upp dem. Sex–åtta ledare hjälper eleverna med löpträning, workshops och målsättning. Slutmålet för träningen är att eleverna genomför ett lopp över tio kilometer.

– Huvudsyftet är att det ska vara ett social projekt; social inkludering och jämlik hälsa. Målet är att ungdomarna ska uppnå egna mål i skolan, men även inom löpning och annat. Vi hoppas så klart att eleverna fortsätter att motionera efter utbildningen.

Hittar ni talanger?

– Det händer att vi stöter på talanger, då försöker vi puscha dem att söka upp en förening. Tyvärr är friidrott dåligt representerat i så kallade ”miljonprogramsområden”, men vi vill och försöker ändra på det, säger John Laselle, vars akademi numera även finns i Göteborg, Malmö, Uppsala, Jönköping och Västerås.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.