Äldre herrar firade 125-åring

Sundbybergs IK fyller 125 år och först att få jubileumet uppmärksammat var unga hockeysektionens old boys som tog sig an ett 40-plusgäng från Kanada.

  • Publicerad 10:26, 12 apr 2018

Sundbybergs IK föddes den 9 april 1893. Det firades i måndags med öppet hus och tårta på kansliet. Där visades även utställningen som gjordes till 100-årsjubileumet.

Firandet ska pågå året ut när SIK:s många sektioner bjuder in till sina dagar. Redan dagen efter födelsedagen spelades det hockey mellan SIK-gubbar och dito från Lloydminster, en stad på gränsen mellan provinserna Alberta och Saskatchewan.

– Egentligen var det inte planerat att bli en del i firandet, säger Per Håkansson, ordförande i sektionen.

Sedan länge var det bestämt att SIK:s rekreationslag skulle möta Lloydminster Newersweaters. I elfte timmen fick SIK en snilleblixt och kontaktade Kanadas ambassad.

I Kanada hör det till att en prominent gäst får släppa pucken. SIK fick napp. Innan riktiga nedsläppet var det Kanadas ambassadör, Heather Grant, som höll i pucken och ordnade en duell mellan Molly Svensson, spelare i SIK:s yngsta flicklag och Dan Gervais.

Molly vann lätt. Två gånger dessutom.

Innan den proceduren talade ambassadören om ländernas hockeypassion och att det var ett bra sätt att knyta band kring. I nästa stund blev det allvarligare. Alla på isen samlades i mittcirkeln för att under en tyst minut hedra de kanadensiska hockeyungdomar som förra veckan omkom i en bussolycka på väg till match.

Från sorg till skratt och sång är steget inte långt. I speakerbåset fick man inte ordning på musikanläggningen och bad om ursäkt för att det inte kunde spela nationalsånger. Det föll inte i god jord. "Vi kan sjunga" hördes det från spelarna på isen och deras fruar på läktaren. Så med Heather Grant och övriga damer på ståläktaren blev det O Kanada i alla fall.

Värre var det för SIK-laget som saknade text-, ljud- och tonstöd på läktaren.

Matchen är inget att orda om, däremot kanadensarnas resa. Gubbarna spelade matcher i Finland, Sverige, Norge och Danmark. Utöver det fick de guidade dagar och bland annat se Vasamuseet och vandra i Gamla stan. Plus en livad examensfest på Finlandsbåten över till Stockholm.

– Jättetrevligt, menade fruarna kollektivt och tycktes nöjda med att missa några minuters spel i Tulehallen, som sedan följdes av bankett.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27

Biolog: Nu kommer malinvasionen

Nyheter "Jag hittade åtta stycken på kontoret" Mal har kläckts i ovanligt stora mängder och redan nu letar de efter någonstans att övervintra. – Jag hittade åtta stycken på kontoret, säger biologen Didrik Vanhoenacker.onsdag 18/7 16:26