Allra första guldet i lag-SM för AIK

Framgångarna fortsätter för AIK. Inför en kokande hemmapublik tog brottningssektionen sitt allra första guld i lag-SM.

  • Publicerad 15:09, 26 nov 2019

Förra året fick AIK en gratischans i lag-SM, men lyckades inte fullt ut då. Med en man mindre än de vanliga sex fick Gnaget nöja sig med ett brons.

Målet var därför att prestera bättre på årets SM och den relativt nystartade sektionen har haft ett år till att förbereda sig.

I år arrangerade AIK dessutom mästerskapet hemma i Solna. I ett fullsatt Quality Hotel, vid Friends, bärgades klubbens första guld i lag-SM.

– Det var närmare 500 personer där som mest, vilket var ashäftigt. Ingen av oss är speciellt van med så mycket publik och det var kul att få visa upp AIK och brottning. Även visa att det finns en ljus framtid för sporten och många förebilder att se upp till, säger ordföranden Leon Bjurberg Kessidis som själv var med i tungviktsklassen.

Förlorade bara tre kamper

AIK mötte Varberg, BK Pan (Sjöbo) och regerande mästarna HBK Bergania från Helsingborg. Varje lag har sex olika brottare med, i lika många viktklasser, och alla lag möter varandra.

Gnaget vann 15 av 18 matcher – och tog SM-guld.

– Helt fantastiskt! Så skönt att få det gjort. Vi har ett bra gäng och hade faktiskt SM-vinnande brottare som fick stå över då konkurrensen inbördes är hård. Men allt ska ju ändå klaffa samtidigt på en sån här tävling. Vi är alla oerhört stolta över vår insats och vårt arrangemang, vi har fått mycket bra feedback efteråt.

AIK har två år i rad blivit "bästa klubb" på enskilda SM och detta var en ny fjäder i hatten för sektionen.

– Det betyder oerhört mycket för oss. Det finns massor med bra folk i klubben som förtjänar denna titel och detta gynnar även vår barn- och ungdomssatsning där mycket av vårt fokus ligger.

– Förhoppningsvis innebär guldet även att vi kvalat in till klubblags-VM i Iran nästa år.

Stockholm Direkt