Tova Sabel, 17, har en vardag som kantas av basket. Nu spelar hon i högsta ligan och drömmer om USA efter studenten. Foto: Ylva Bergman

Alviksspelaren Tova, 17, siktar mot stjärnorna

Tova Sabel, 17, från Bromma, började spela basket för sex år sedan. I dag är hon omtalad som en av Europas mest talangfulla basketspelare i sin ålder – och hon siktar mot stjärnorna.

  • Publicerad 16:33, 23 okt 2018

Tova är uppvuxen i en idrottsfamilj och har mer eller mindre alltid varit aktiv inom någon idrott. När hon var liten var det friidrott och gymnastik som gällde men i elvaårsåldern tog hon ett första kliv in i basketvärlden.

– Mamma och pappa har spelat basket så jag fick det väl därifrån. Jag vet inte ens om jag tyckte det var så roligt i början, men jag gillade laget och fastnade.

Idag går Tova andra året på gymnasiet med basketinriktning och har precis bytt träningarna med Alviks basket i damettan till att spela för klubben i högsta ligan på heltid.

– Jag har tränat med ligan förut, någon gång i veckan. Men nu tyckte man att jag var redo att göra det på heltid så då blev det så. Det är jätteroligt och ett helt annat tempo men just nu försöker jag bara hitta min plats i laget och göra mitt bästa såklart.

Trots att Tova är yngst bland sina lagkamrater är hon redan en stor talang och omtalad som en av Europas främsta talanger i sin ålder av David McCann, klubbdirektör, Alvik Basket.

– Jag har svårt att se det själv. Jag tänker inte så. Jag är en människa som inte jämför mig med andra utan fokuserar på hur jag kan bli bättre, säger hon och tillägger:

– I somras blev jag uttagen till ett Europaläger så jag vet att jag har talang, men jag vet också vad som krävs av mig för att bli ännu bättre.

Drömmar om USA

För Tova är basketen mer än en bollsport.

– Basketen kräver så mycket mer än bara fysik eller vad du har för förutsättningar rent fysiskt. Man behöver vara smart och fatta snabba beslut. Det är så brett.

I framtiden drömmer Tova om att plugga på College i USA, men var eller när det blir vet hon inte.

– Basketen är ju större där och det finns fler möjligheter. Jag vet ju inte om det blir så ännu men det vore roligt att åka dit när jag har tagit studenten. Framöver vet jag inte, just nu har jag inget drömlag utan jag vet bara att jag kommer sikta högt.

Har du några tips på hur man blir en bra basketspelare?

– Det är aldrig för sent att börja träna. Allt beror på tid och hur mycket hjärta du lägger ner i träningen. Det är ganska kul att veta att det bara är en själv som står för utvecklingen. Ingen kan bestämma det åt en, säger hon.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.