Amir står inför ett svårt beslut

Amir Malekpour vann MMA-SM efter två övertygande segrar i fjädervikt, 65,8 kilo. Med titeln står Kistabon inför valet att tacka ja till landslaget eller följa drömmen – proffsliv och jakt på UFC-bältet.

  • Publicerad 15:00, 22 dec 2017

Efter svenska mästerskapen blev Amir Malekpour per automatik landslagsman i mixed martial arts, MMA. Problemet var att det gick för lätt. Ingen av matcherna varade första ronden ut. Första motståndaren sövde han snabbt med favoritkopplingen giljotinen, finalen avgjordes på knock i första minuten.

– Jag ville gå långa matcher för att få bekräftat om jag är bra.

Med detta har han ett dilemma. I mars arrangeras en amatörgala i Västerås, men tackar han ja till amatörlandslaget binder han sig troligen för ett år.

– Jag har inte pratat med förbundet om vad som gäller. Helst vill jag gå en sista amatörturnering innan jag blir proffs.

Amir Malekpour var brottare när han som 14-åring kom till Sverige från Iran. Hans OS-dröm gick i kras när han inte hittade en brottningsklubb nere i Småland. Det är på krokiga vägar han hittat MMA. Som exempel är han mästare i grappling och sanda, två grenar som är bra inkörsporter till MMA. Mest spännande är hur han fick in boxning på repertoaren.

– Jag blev kär i en tjej på boxningsklubben i Kalmar. Jag vågade inte söka kontakt innan jag lärt mig boxas och tränade när hon inte var där, berättar Amir med ett leende.

Till slut hade han fått upp den låga brottningsgarden till en som lämpade sig för boxning.

Leendet spricker fullständigt.

Numera bor han och Chenour ihop i Kista.

– Ja, hon är boxaren jag kämpade för. Jag tror att hon drogs till min personlighet, inte till min boxning.

Med hennes bakgruind är det väl naturligt att hon inte chockades av skadan Amir råkade ut för i augusti. Han hade VM i sanda att förbereda sig för, var pressad att tävla i MMA för att kvala in till SM dit de fyra bäst rankade i varje viktklass når. Han smög således iväg på en MMA-tävling, utan Sandaförbundets vetskap. Det blev olyckligt.

– Min finalmotståndare fick in en träff direkt. Jag kände att jag fick en fraktur i ansiktet.

Vad han inte visste var att högerögat trycktes in i kraniet.

– Jag såg tre fyra motståndare. Och lika många stolar när jag skulle sätta mig efter ronden. Jag var chockad men beslusam att dölja problemet för motståndaren och domaren.

I nästa skede fick Amir grepp om ”alla fyra” och avgjorde på strypgrepp – giljotinen. Senare på natten insåg han allvaret och hamnade på akuten.

Han var friskförklarad till sanda-VM i Kazakstan, men åkte ut direkt.

– Jag tappade all kondition under läkningen.

Personlig revansch tog han förrförra helgen.

– Jag är van att kämpa, i tre år kom mina kläder från tippen. MMA är ultimata kampsporten, det finns i princip inga regelrestriktioner och det passar mig att gå in och göra allt jag kan. Svensk MMA är bäst i världen, det ska jag också bli.

Mer Amir Malekpour

Ålder: 28 år.

Bor: Kista torn.

Yrke: Servicetekniker (är flygplanstekniker men
känner att det inte kan kombineras med idrotts­drömmen: ”Nu har jag en chef som förstår mitt mål”).

Klubb: Pancrase Gym, Rådmansgatan, Stockholm.

viktklass: Fjädervikt, 65,8 kilo

MMA-statistik: Tio segrar och tre förluster.

Tränigsdos: Minst 90 minuter hård träning
varje dag.

Mål: ”Att ta UFC-bälte är nya drömmen när den
om OS-guld blev orealistisk.”

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.