TREAN. Både herr- och damlaget i Sundbybergs IK spelar numera i division 3. Herrarna åkte ur division 2 medan damerna kom tvåa i division 4 och blev således uppflyttade. Foto: SIK

Andra raka uppflyttningen för SIK:s damer

2017 fanns inte ens laget. Nu, två säsonger senare, har SIK:s fotbollsdamer avancerat uppåt två år i rad och återfinns 2020 i division 3.

  • Publicerad 17:00, 8 nov 2019

Efter några skrala år kom inte damlaget till spel alls 2017. Istället påbörjades en omstart till 2018 där unga egna spelare utgjorde majoriteten i laget.  

En satsning som direkt gav frukt.

Förra året blev de tvåa i division 5 och blev uppflyttade. Scenariot återupprepade sig även i år då damerna blev tvåa i division 4 – och blev uppflyttade. Igen.

– Efter andraplatsen hade vi räknat med uppflyttning till 95 procent och förra veckan blev det bekräftat. Det känns väldigt kul och positivt att nå uppsatta mål och lite till, säger sportchefen Elias Gergi.

Att bli tvåa kom lite som en överraskning ändå.

– Vi hade satt mål att ta ett visst antal poäng och att vi kunde slåss i toppen. Men kanske inte uppflyttning direkt. Vi fick en kanonstart med fyra raka segrar, vilket sedan blev viktigt för hela året.  

Stark grupp

Gergi var tidigare även huvudtränare men lämnade över till Daniell Rojas i somras då Gergi tog över herrlaget. Trots skiftet tog tjejerna det bra.

– Det var så sammansvetsat i laget att allting bara flöt på trots ny tränare. Jag tycker att det finns en stark sammanhållning i truppen och en stor trygghet. Alla har jobbat stenhårt och ska ha en stor eloge.

Det långsiktiga målet för damerna var att spela i division 2 inom fem år från omstarten. SIK är aningen före tidsplanen nu.

– Uppflyttningen har skett aningen snabbare än beräknat. Att nå tvåan är ett realistiskt mål för oss och vore en bra nivå för laget. Det kan vara på gott och ont att nå målen tidigare men jag tror vi har goda chanser att etablera oss i division 3 nästa år och jobba vidare därifrån.

Vad innebär division 3 för damsektionen?

– Det visar våra egna spelare och närområdet att Sundbybergs IK kan erbjuda en bra nivå, vilket saknats de senaste åren. Jag tycker även att det visar att vi har strukturen och organisationen att ha ett damlag att räkna med, som finns kvar och inte behöver börja om.

Hoppas behålla många

Arbetet med 2020 har påbörjat och det ser positivt ut, menar Gergi.

– Ja, det tycker jag. Det ser ut som vi får behålla jättestora delar av truppen i år och det känns väldigt kul och viktigt. Det har kommit in en del anmälningar från intresserade spelare och det finns kontakter med potentiella nyförvärv.

– Dessutom siktar vi på att få in vana seniorspelare. Ålder spelar ingen roll men vi har sett att den rutinen saknats hos oss när vi mötte mer rutinerade lag.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Andra raka uppflyttningen för SIK:s damer

Sport FOTBOLL. Spikrakt uppåt för Sundbybergs IK fotboll dam 2017 fanns inte ens laget. Nu, två säsonger senare, har SIK:s fotbollsdamer avancerat uppåt två år i rad och återfinns 2020 i division 3.fredag 8/11 17:00

Sumpan vill ta jubileumsrevansch på Duvbo IK

Sport "Såklart extra revanschkänsla i gruppen" I premiären var det Duvbo som förstörde Sundbybergs jubileumsderby. På lördag siktar SIK på revansch i DIK:s 100-årsmatch.fredag 8/11 14:36

Viviana Canoilas nominerad till Stora journalistpriset

Nyheter "Det är overkligt, men såklart jätteroligt." Hallå där Viviana Canoilas, nominerad till Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare, för reportaget ”Varför letade ingen efter försvunne Asad, 15?”fredag 8/11 12:00
Stockholm Direkt