Anrik SIK-sektion firade sitt 75-årsjubileum

I år fyller Sundbybergs IK:s hockeysektion 75 år. Den gångna helgen firade jubilaren sin födelsedag med en helhelg i Tulehallen.

  • Publicerad 16:15, 25 okt 2019

Dels för att man ska komma ihåg sin historia, dels ett positivt sätt att visa upp sin verksamhet

Den 18 oktober har varit ett centralt datum för SIK:s hockeysektion genom åren. Det var då de grundades (1944), det datumet hockeyskolan startade (1979) plus flera andra viktiga händelser kopplade till klubbens historia såsom starten av flick-hockeyskolan och rekreationslag.

Självklart skulle även 75-årsfirandet ske samma dag.

Visserligen smög jubilaren igång uppvaktningen med diverse cuper och träningsläger, tidigare i höst, men det var i fredags den riktiga festen var. Inför ett fullsatt Tulehallen spelade a-laget mot rivalen Duvbo i säsongspremiären och det var starten för jubileumshelgen.

– Entrén skedde kring en proffsig ljusshow och musik, vilket blev väldigt lyckat, säger klubbprofilen Per Håkansson som är sportchef i SIK.

Alla spelade match

Dagen efter spelade alla ungdomslagen minst en match var. Även dessa matcher ramades in med ljud och ljus. Firandet avslutades med en bankett på Arnest (gamla Lorry). Där blev eldsjälen Orla Mikkelsen hedersordförande för sina drygt 40 år som ledare i grönvitt.

– Det var en väldigt lyckad och uppskattad helg. Alla var hur nöjda som helst. Enda smolket i bägaren var att Duvbo vann derbyt. Men vi får slå dom när vi möter dom i deras 100-årsmatch i november istället, fortsätter Håkansson som varit aktiv sedan 2001.

Fin historia

För 75 år sedan grundade borgmästaren Gustav ”Slampen” Lindberg sektionen och det är en fin historia att blicka tillbaka på. 1961-62 kvalade SIK till exempel till högsta serien.

– SIK har varit väldigt delaktiga i svensk hockey. Huvudföreningen var med och starta svenska hockeyförbundet 1922 och 1946 var hockeysektionen med och bildade Stockholms hockeyförbund. Även det 18 oktober faktiskt.

Ja, 18 oktober är en centralt datum hos de grönvita och i år startas en verksamhet för parahockey (stående) på just den dagen.

Att fira sin historia och jubileum är viktigt, menar Håkansson.

– Dels för att man ska komma ihåg sin historia, dels ett positivt sätt att visa upp sin verksamhet. Det är ett bra sätt att sända ut positiva signaler om klubben.

SIK hockeys historia

Grundades 18 oktober 1944 av den dåvarande borgmästaren Gustav ”Slampen” Lindberg.

Första matchen spelades 1945 mot Kronoberg (seger 6–0).

Är en av tolv föreningar som bildar Stockholms ishockeyförbund 1946.

Kvalade till högsta serien 1961-62.

Den konstfrusna banan byggs 1963.

Hockeyskolan startas 1979.

Har 2019 runt 250 medlemmar och sju lag.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

En person rånad vid busshållplats i Ör

Nyheter Maskerade personer stal mobiltelefon En person ska ha blivit rånad av två maskerade gärningsmän vid en busshållplats i Ör på onsdagsmorgonen. Ingen har gripits än.onsdag 3/6 9:02

Oklart när säsongen för lägre divisioner drar igång

Nyheter Förbundet inväntar nya besked från Folkhälsomyndigheten Svensk elitfotboll har fått grönt ljus för att starta säsongen. I skuggan av yppersta eliten inväntar dock 15 trupper i Västerort och Norrort klara besked.tisdag 2/6 16:53

Stort intresse för odling i låda

Nyheter Växtlighet. Sundbybergsbor får odla och skörda gratis i väntan på mötesplatser En liten låda full av möjligheter, det bjuds Sundbybergsborna på i Ursvik. Förra veckan var det säsongspremiär för den tillfälliga mötesplatsen för odling.fredag 29/5 15:38
Stockholm Direkt