Anrik Väsbyförening fyller 75

Framgångsrik, anrik – och väldigt populär. Upplands Väsby gymnastikklubb blir i år 75 och firade nyligen jubileet med en stor uppvisning i hemmahallen.

  • Publicerad 17:00, 5 apr 2019

I år är det alltså 75 år sedan UVGK såg dagens ljus. Då var de 16 medlemmar, idag drygt 450. Genom åren har mycket hänt och idag är jubilaren, bland annat, Sveriges mest framgångsrika klubb inom trampolin.    

Klubben grundades 1944, då vid namn Väsbyflickorna och bytte 1953 till sitt nuvarande namn då även män var välkomna. Det var framför allt på 80-talet som klubben blev vida känd. Då startade den välkända trampolinsektionen via bland annat Rikard Sundelin.

– Det var nytt och kändes spännande. Inte så många klubbar kunde starta trampolin då för redskapen var väldigt dyra, berättar Thérèse Nordfors.

Familjär klubb

Thérèse, uppväxt i Odenslunda, var med som aktiv gymnast i klubben i slutet av 1960-talet och i början på 1970-talet I början av 1990-talet kom hon tillbaka till UVGK när hennes två äldsta söner, Tommy och Patrik, började med sporten. Yngsta sonen Jonas, som tagit flest SM-guld i trampolin i hela landet, startade redan som tvååring. Idag har han 25 SM-guld.

– Jag har varit aktiv i 25 år och UVGK är för mig som en enda stor familj. Alla stöttar alla här och pushar varandra. Det är viktigt i en förening, säger Jonas som blir 27 i år.

Många medaljer

Idag är trampolinsektionen (kommittén) klart störst med drygt 200 aktiva av totalt 450 medlemmar. Genom åren är det just den sektionen som mest satt UVGK på kartan. På det första SM:et någonsin, 1984, var det UVGK:arna Ellinor Östergren och Lennart Malmström som knep de första SM-gulden någonsin.

Sedan dess har det bara fortsatt och det har totalt blivit 103 SM-medaljer på seniornivå för klubben.
 
– Vi har fem landslagshoppare och är den framgångsrikaste klubben inom trampolin i hela Sverige, vilket såklart är jätteroligt. Men UVGK har ju dessutom flera andra discipliner, många av konkurrenterna satsar bara på trampolin, säger Thérèse som sedan 19 år är kassör i styrelsen.  

Thérèse vill inte bara framhäva en sektion utan poängterar att alla fyra är lika viktiga. Syftet med hela verksamheten är ”gymnastik för alla”. Klubbens andra sektioner är trupp- och barngymnastik samt gymmix.

– Det finns till exempel massor med duktiga truppgymnaster här som alltid tar medaljer och är på väg uppåt. Alla gymnaster och medlemmar är lika viktiga här.

Många i kö

Dessvärre står UVGK och stampar aningen just nu. Hallbristen gör att närmare 500 barn och ungdomar helt enkelt inte kan börja.

– Det finns inga tider kvar i Vilundahallen där alla redskapen finns. Intresset är stort men vi tvingas säga nej till många och det är inget kul. Drömmen vore att få en egen hall där vi slipper bära fram alla redskapen varje träning. Det vore fantastiskt att få uppleva det.

– Målbilden är att alla som vill gå på gymnastik ska få göra det i Väsby, framför allt inom bredden. Finns inte bredd så är det svårt att få topp.

Firade födelsedagen

I lördags firades jubileet med en uppvisning i hemmaborgen Vilundahallen.

– Det var väldigt mycket folk på plats och det var drygt 130 gymnaster som var med i uppvisningen.

Vad säger du om att ni fyller 75 år?

– Jag tycker det är roligt att vara med en klubb med äldre anor och som funnits så länge. Alla vet vilka är och att vi är en stabil och välfungerande klubb, avslutar Thérèse Nordfors och får medhåll av sin yngsta son.

– Det är stort att få vara en del av och få hoppa för en så fin förening. Jag är en stolt UVGK-hoppare, säger Jonas.  

UVGK

Grundad 1944 som Väsbyflickorna.

1953 kom pojkar och män in i klubben och då ändrads namnet till UVGK.

Blev 1959 upptagna av Sveriges riksidrottsförbund.  

Har fyra sektioner (kommittéer) och drygt 450 medlemmar.

Har 103 SM-medaljer (44 guld) inom trampolin vilket är mest i Sverige.

Mest framgångsrik är Jonas Nordfors som bland annat tagit 25 SM-guld, EM-brons och EM-silver.

Anordnat SM i trampolin (2013), två nordiska mästerskap och en världscup.   

Bedriver verksamheten primärt i Vilundahallen, men även i flera andra hallar i Väsby.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Bensinmack i Väsby utsatt för inbrott

Nyheter Använde någon form av såg för att bryta upp dörr En bensinmack i Upplands Väsby utsattes natten till måndagen för ett inbrott. Det är dock oklart om gärningspersonerna fick med sig något byte.måndag 24/6 13:09

Nu stängs getingmidjan – så påverkas du

Nyheter ✔Största avstängningen någonsin ✔Ökad trängsel ✔Det här gäller ✔Stopp på röda och gröna linjen framöver Tågspåren mellan Stockholm Central och Stockholms södra stängs av i åtta veckor nu i sommar. Så här planerar SJ, Trafikverket och MTR att lösa trafiken under avstängningen.söndag 23/6 9:30
Stockholm Direkt