Årets förening gör mer än sport

Årets förening i Upplands-Bro heter Bro IK. Föreningen verkar i hela samhället, satsar mycket på att lyfta allas lika värde och är engagerad i samhället.

  • Publicerad 01:15, 16 okt 2017

Vi skapar tillhörighet.

Utmärkelsen ”Årets förening” ger inte bara en ekonomisk skjuts utan är också ett kvitto att föreningen finns där för kommunen

Arbetet har burit frukt och Bro IK har uppmärksammats för sitt arbete på och utanför idrotten.

Hur kändes det att tilldelas titeln “Årets förening”?

– Fantastiskt. Vi tog emot priset under Fest i byn. Det var härligt att få höra motiveringen och att de noterat att vi gör en massa arbete i samhället och inte bara inom idrotten, säger ordförande Kaarina Kranz.

Dels anordnar Bro IK midsommarfirandet där kommunens alla invånare bjuds in. Projektet Lika olika har man rott i hamn och slutresultatet ska nu analyseras.

– Vi nådde femtio procent av ledarna med vår utbildning i tolerans och trettiotre procent av hela föreningen. Hoppas kunna fortsätta men det krävs mycket pengar, främst för att vi tagit in en extern föreläsare till utbildningen. Jag hoppas kommunen fortsätter att stötta oss.

Inte nog med det så är Bro IK väldigt involverade i den kommande aktivitetsparken i Råby.

– Vi vill stötta spontanidrott så inte allt ska vara organiserat, säger Bro-ordföranden.

I den nya parken kommer idrotter som klubben själv inte bedriver också finnas representerade, som basket och skate.

Och Bro IK vill utvidga aktivitetsparken med en isbana.

– Vi vill gå hela vägen och anlägga en isbana på vintern, något som inte finns med i kommunens grundförslag. Där vill vi hjälpa till och försöka få in medel genom att ansöka om olika bidrag från Stockholms idrottsförbund och allmänna arvsfonden.

Hur ska ni arbeta vidare?

– Tillsammans med kommunen och alla föreningar i kommunen jobbar vi för att barnen ska kunna idrotta vidare och inte sluta vid elva års ålder som är vanligt idag. Det handlar om att vi inte ska konkurrera utan skapa ett samarbete genom utbildningar och bra kontakt. På det sättet kan vi kanske slå ihop årskullar som inte är tillräckligt många, säger Kaarina Kranz.

Bro IK är aktiva på flera håll och satsar framåt på idrott 2025. Det betyder att föreningen ska satsa på bredden, den forna triangeln ska bytas ut mot en rektangel. Där det finns gott om medlemmar som idrottar från början till slut. Men det viktigaste arbetet gör föreningen nog ute i samhället.

– Vi skapar tillhörighet. Det finns många sätt men vi satsar på tolerans och att alla känner sig hemma. Jag personligen vill att vi ska ut i skolorna mer men det är en resurs- och kostnadsfråga som vi förhoppningsvis kan lösa i framtiden, avslutar ordförande Kranz.  

Motivering till priset

Till en stabil förening som idag har fler än 1100 medlemmar med en väldigt bred verksamhet i sina fem sektioner.

En förening som gör betydligt mer än idrottar.

De är en väldigt positiv kraft i Bro samhälle och deltar aktivt på många olika sätt i utvecklingen.

Tre värderingar som föreningen följer är: Glädje, gemenskap och tradition.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet