Backhoppning mot nya höjder

Sollentuna Backhoppning är klubben med ett väldigt stort hjärta i en mycket liten sport. Nu vill klubben bli lika stor som sitt hjärta. – Fungerar det inte nu så fungerar det aldrig, så mycket som vi satsar, säger Pietro Nilsson, eldsjäl.

  • Publicerad 08:20, 18 mar 2013

En kväll i mars som hade varit helt ordinär och omöjlig att skilja från vilken som helst annan vinterkväll i mars. Om det inte vore för något ganska annorlunda – ett antal barn och ungdomar som, till synes helt utan rädsla, ägnar sig åt backhoppning.

Det är distriktsmästerskap i Väsjöbacken. På samma gång genomförs klubbmästerskapen för Sollentuna Backhoppning.

– Vi har aldrig varit så många. Och har vi det så var det före min tid, säger Pietro Nilsson, under många år engagerad inom Sollentuna Backhoppning som av en annan medlem beskrivs som ”eldsjäl”.

Den lilla sporten, som av många förknippas med nyårsdagen och sändningarna från Garmisch-Partenkirchen, satsar brett i hela landet med siktet inställt på VM i Falun 2015. Och på att bli mer populär bland ungdomar. Mest av alla, åtminstone om engagemanget är en fingervisning, satsar nog hopparna och ledarna i Sollentuna.

– Vårt medlemsantal växer kraftigt nu och kanske hamnar över 50. Vi har vänt oss till skidintresserade längdskidåkare och alpinister. Under barmarkssäsongen kan de inte åka skidor. Vi däremot kan erbjuda det som ingen annan skidsport i världen kan matcha, perfekta förhållande under sommartid.

– Vi har fyra backar i toppskick. De som inte har tid på vintern kan komma på sommaren och kanske satsa på nordisk kombination (backhoppning kombinerad med längdskidåkning). Vi sticker ut hakan och säger att Sollentuna ska bli den största klubben i Sverige på ungdomssidan. För att lyckas behöver vi kanske 12-15 aktiva till, säger Pietro Nilsson.

Pietro Nilsson berättar att klubben lagt hela budgeten på att köpa utrystning som utövarna får långa. Mellan 50- och 60 000 kronor har man lagt ned på inköp.

– Bär inte det här frukt så finns det ingenting som gör det.

Vad finns det för invändningar mot backhoppning som sport? Skaderisken, blir det spontana svaret. Att tappa kontrollen över riktningen mitt under brinnande luftfärd måste vara farligt?

– Man ser backarna på tv. Men grejen är ju ingen i hela världen börjar med att åka i en sådan backe, säger Pietro Nilsson.

Han har själv mångårig erfarenhet av hoppningen och har tagit flera titlar i veteran-VM. 

– Jag har ramlat flera gånger. Men aldrig brutit ett ben i kroppen eller stukat något, säger Pietro Nilsson och pekar på att till exempel fotbollen relativt sett är väldigt skadedrabbad.

En annan faktor, som klubben uppmärksammat själv har med anläggningen i Väsjöbacken att göra.

– Hoppar som har kommit på besök har reagerat på att de måste gå upp. Det är bara att inse att vi lever 2013? Hur många skulle åka slalom om de måste gå till toppen?

Därför undersöker Sollentuna Backhoppning en liftlösning. I allra bästa fall kan en enklare modell sättas upp i sommar.

Till sist får Pietro Nilsson dela med sig av sina egna upplevelser av att sväva fritt mitt under ett hopp.

– Det är en oerhört härlig känsla av att flyga. Det är spänning, fart och fläkt. Man är inte rädd direkt, men nervös. Ändå gör man det och då är det en lättnad. Inget hopp är det andra likt.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Starka seniorer kör stenhårt med skivstång och hantlar

Nyheter Äldsta medlemmen i Sollentuna Kraftsportklubb är 93 år Sollentuna Kraftsportklubb ökar i medlemsantal. Vi träffar Britt-Marie, Jan och Thomas – som är några av klubbens seniorer – nere på klubben där de tränar flera dagar i veckan.fredag 25/9 16:00

Så hamnade brassarna i Fanna

Sport Nu kan EnköpingDirekt berätta, genom ett kontrakt tidningen kommit över, hur fyra fotbollsspelare lämnade Brasilien för att söka lyckan i Europa – och kom till Fanna BK.fredag 25/9 9:14

200 unga idrottare känner sig undanskuffade

Sport Var ska EAI:s unga friidrottare träna? Inte på gräset på Enavallen i alla fall, menar Enköpings kommun. – Vi delar arenan med fotbollen och gör ingen skada, men nu, efter över hundra år, vill de...onsdag 23/9 8:12