ÅTTA. Jakob Schlyter har haft en del skador genom åren men aldrig varit petad på sina åtta år i klubben. Foto: Anders Ekström

Backveteran för viktig HIK-anda vidare

Spelare och tränare kommer och går – men Jakob Schlyter består. Den 29-åriga backveteranen ska nu i helgen påbörja sin nionde raka säsong i Helenelunds IK.

  • Publicerad 08:00, 9 nov 2019

Jag kan nog tänka mig att jag är en jobbig jävel att möta, ha ha.

Finklädd och med andan i halsen kommer han strax efter samlingstid ner till Vallen. En plats han känner till mycket väl och kan varenda vrå av. Jakob Schlyter kom till Helenelunds IK redan 2011.

– Det har varit helt otroligt svårt att sluta, säger 29-åringen.

En underdrift. Trots ett stressigt och krävande jobb tar han år efter år en plats i HIK och ska till helgen påbörja sin nionde säsong.

Genom åren har mängder med spelare passerat omklädningsrummet och Håkan Hult är hans sjätte coach i Lunden.

– Det har varit positivt med tränarbyten tycker jag och det har hjälpt mig att tagga till. Vissa år har det varit tufft med motivationen men sen kommer suget tillbaka. Jag tar en säsong i taget men det vore kul att minst nå tio år här.

Ökänd back i Stockholm

Just det där med att tagga till är det Schlyter byggt sin bandykarriär på. Med en hög intensitet och aggressivitet har han sedan 2015 gjort backplatsen till sin och aldrig varit petad på åtta år.

I början var ”Jacke” anfallare men via en sväng på mittfältet är han nu försvarare. En hårdför sådan. Och ökänd.

– Bandystockholm är rätt litet och håller man koll på utvisningslistan vet man vem jag är. Jag kan nog tänka mig att jag är en jobbig jävel att möta, ha ha.

Schlyter behöver kamp och match för att komma igång.  

– Jag älskar tävlingsmomentet och avgörande matchsituationer. En storseger är värdelöst, det är de tuffa matcherna som är kul. Det underlättar också alltid att få en smäll, då kommer jag igång.

RUTIN. Tillsammans med Daniel Mökander (t v), Henrik Svensson och "Adde" Karlsson är Schlyter viktiga kultbärare i HIK. Foto: Anders Ekström

HEMMA. A-lagets omklädningsrum har varit Jackes andra hem i snart nio år. Foto: Anders Ekström

"Man släpper allt"

Bandyn fungerar också som skön ”avkoppling” från arbetslivet.

– Det är som meditation. Du släpper precis allt annat. Det enda du kan fokusera på är den där lilla rosa bollen.

Från början kommer Schlyter från söderort men har utvecklat en stor kärlek till Sollentuna och HIK genom åren.

– Lunden betyder väldigt mycket för mig. En seriös, traditionsrik klubb som alltid satsat. Det har funnits intresse från andra klubbar med det har aldrig varit aktuellt att byta. Istället för jag och några äldre HIK-kulturen vidare.

Hur är den kulturen då?

– Stark kamratanda. En schyst stämning även om vi är lite väl snälla ibland. Det är en Stockholmsklubb men med influenser utifrån från typ Hälsingland, Småland och Dalarna. En skön mix.

Många nya spelare

Till denna säsong är de äldre kultbärarna som Andreas Karlsson, Schlyter och Daniel Mökander extra viktiga. Drygt en halv startelva har lämnat och även fast några är hemvändare är det elva nya spelare in till 2019/20.

– Jag tycker det ser intressant ut, mer intressant än på länge. Det är många duktiga spelare som tillkommit.

Är ni bättre än förra vintern?

– Det var många som var på väg att sluta då. Nu är vi en grupp som har mer att bevisa. Jag tycker även att vi har fler spelare involverade i spelet och är bredare. Konkurrensen är högre.

På söndag kommer GT/76 på besök till Vallen för säsongsstart i division 1 östra.

– Skönt att det äntligen drar igång, det är svårt att tända till på försäsongen. GT är min moderklubb så det är omöjligt att inte vara 110 då.

Som om någon hade förväntat sig något annat.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Fröken B kommer till Satelliten

Nyheter ✓Workshop med rapartist ✓Konsert ✓Fritt inträde Rapartisten Fröken B och bandet Ouroboroz håller gratis konsert på Arena satelliten för musikintresserade ungdomar.onsdag 22/1 15:30

Kommunen tar över skola efter konkurs

Nyheter 45 barn får gå i tillfällig skola i Rotebro Skolan Kokalite med ungefär 150 barn och elever har gått i konkurs. Sollentuna kommun tar över grundskolan och ett privat bolag tar över förskolan.tisdag 21/1 16:30

Sollentuna volleyboll tog efterlängtat guld

Nyheter "Det är det största som hänt i min karriär" Sollentuna volleybollklubb är 2020 års Grand prix-mästare och når sin största framgång på 22 år. Under söndagen tog herrarna guld mot Örkelljunga med tre raka vinster.tisdag 21/1 11:37
Stockholm Direkt