Bandyfritids ska locka flera till sporten

Helenelunds IK testar en ny modell att nå ut med sporten. Tidigare under säsongen startade klubben ett bandyfritids – och det har hittills varit en stor succé.

  • Publicerad 12:00, 13 feb 2018

”Det är viktigt att synas

Falu BS har kört bandyfritids-konceptet ett par säsonger och från förbundets sida ville de gärna få till det även i Stockholm. Sollentunasonen Johan Eriksson, som jobbar för Stockholms bandyförbund, ställde därför frågan till sin moderklubb Helenelunds IK.

Och HIK nappade direkt.

Med stöd av förbundet drog HIK:arna Mats Sjödin, kanslisten Kjellåke Carlanius samt Fredrik Holmqvist igång projektet.

– De första tre skolorna som jag kontaktade svarade på studs att det lät som en mycket intressant aktivitet, vilket var en oväntad bra respons redan från start, berättar Edsbackabon Fredrik Holmqvist som även är ledare i klubbens P10- och P13-lag.

– Vi hade kunnat ta emot ännu fler skolor, men kände att tre skolor skulle vara ett lagom antal för ett test av konceptet.

Inom ramen för den ordinarie fritidsverksamheten får Sofielunds-, Gärdes- samt Vaxmoraskolorna vid tre tillfällen komma ner till Sollentunavallen.

Helenelunds IK lånar där ut klubbor och bollar samt ordnar med ledare som genomför enklare övningar. Senare i februari avslutas det hela med en mini-cup.

Bandyfritids är gratis för skolorna och drivs på liknande sätt som klubbens ”Skridskokul”, där unga bandyspelare tar sina allra första skär. När Vi i Sollentuna är på besök är Vaxmoraskolan på isen. Trots manfall i förkylningstiderna är det 14 fritidsbarn på isen i det ymniga snöfallet.

– Det är jättekul och bra detta. Dels får barnen röra på sig och åka skridskor och det synliggör även sporten bandy, bra reklam, berättar Stefan Käck som är fritidspedagog på Vaxmorasskolan.

Fritidset blev väldigt glada för förfrågan.

– Det är första gången på många år som vi får en sådan här förfrågan. Bandy är en bra aktivitet och det blir en bra kontakt mellan skolan och föreningen, det vore även kul om några ville fortsätta med sporten.

Fritidsbarnen drillas av ledare från bandyklubbens yngsta ungdomslag. Barnen som kommer ner är främst från årskurs 2 och 3, och varje skola har anmält mellan 30 och 40 barn vardera.

– Detta är en möjlighet för oss att testa ett nytt sätt att nå ut till fler barn, det är viktigt att synas. Extra roligt är det att vi har haft ett stort antal tjejer som har deltagit, för tyvärr blir det nästan bara killar som tränar och spelar bandy i våra ungdomslag.

– Förhoppningsvis kan vi locka fler barn att gå på ”Skridskokul” eller att ansluta till något av våra lag, säger Fredrik Holmqvist.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

(S): Vi vill satsa mer än majoriteten

Nyheter Joakim Jonsson, Socialdemokraternas gruppledare i Sollentuna, anser att majoriteten i sin budget misstror den egna politiken.måndag 21/5 13:26