HYVLA. För att få bort det övre islagret behöver Melih Kilic hyvla någon millimeter i taget. Foto: Jonny Andersson

Bandyisen på Spånga IP fortsatt avstängd

Läckaget på Spånga idrottsplats är åtgärdat, men personalen har tvingats ge upp målsättningen att öppna för bandyspel och allmänhetens åkning i juldagarna. Problemet är dubbelis.

  • Publicerad 14:19, 23 dec 2019

Den 2 november fanns det is på Spånga idrottsplats bandyis. Sedan sprang det läck i rörsystemet och isen smälte.

– Det var en större läcka i ett rör fram till fördelarröret, säger Magnus Carlsson, enhetschef idrottsplatser väst.

Bakom kylmaskinrummet på Spånga idrottsplats står staketen kvar. Innanför staketen, alldeles vid husväggen, uppstod läckan. Efter reparationsarbetet har driftpersonalen fått fart på kylsystemet och det ångar upp kyla genom den tunna isen. Dock har vaktmästarna inte haft någon hjälp från vädergudarna.

Med uppgiven min konstaterar arbetsledaren Melih Kilic att det känns "synd och onödigt".

Han har precis kört några varv med ismaskinen. För att hyvla bort översta islagret.

Två islager

– Vi har fått dubbelis, säger han. Vi har en grund på 1,5-2 centimeter upp till de målade bandylinjerna. Ovanpå det har vi ett annat islaget som inte fryst ihop med vår grundis. Det kallas dubbelis och är nog en följd av otacksamt väder.

Han påvisar problemet genom att med fotklacken sparka loss skärvor av övre islagret och kommer lätt ner till den första, mer fasta, isytan.

– Det går inte att åka skridskor på det här. Vi måste försiktigt, för att inte skada undre islagret, hyvla oss ner till den fasta isen innan vi kan börja lägga på mer vatten.

Jobb i juldagarna

Han har precis meddelat Spånga/Bromsten bandyklubb att de inte kan träna i kväll, 23 december. Han har även bett sina kollegor att, om möjligt, arbeta extra i juldagarna. Det brukar kunna vara många som tar sig en skridskotur i mellandagarna och nästa mål är att ha schyst is till nyårsafton.

– Ibland är det många som åker på nyårsafton. Så vi hoppas. Och får vi lite hjälp av vädret kan det gå fort att få till is, säger Melih Kilic.

Stockholm Direkt