ELVA. Alex, 24, ligger på upp mot elva pass i veckan just nu. För att kunna träna på heltid har han stöd från SÖK:" Det gör att jag åtminstone kan överleva och slipper låna pengar av morsan". Foto: Anders Ekström

Bara OS-guld i sikte för Alex i Tokyo

AIK brottning har redan vunnit medaljer på SM, VM och EM. Nästa år gör sektionen debut på OS i Tokyo – och det ska göras med mersmak. – Jag ska ta guldet, säger Alex Bjurberg Kessidis självsäkert.

  • Publicerad 09:26, 19 dec 2019

Sedan skulle jag självklart inte vara missnöjd om jag ”bara” tar medalj. Så länge det inte är silver, ha ha.

Med buller och bång klev AIK in i brottningsvärlden oktober 2017. Sedan dess har maktbalansen ändrats inom sporten. Rejält. AIK har radat upp framgångar och har ett färskt guld i lag-SM, flera SM-guld och medaljer på EM, VM och Europeiska spelen.  

– Det bästa som hänt svensk brottning, utan tvekan. Förutom att vi inte fått till en egen lokal har vi åstadkommit väldigt mycket på två år, säger Alex Bjurberg Kessidis.

Tillsammans med sin bror, Leon, plus några till startade Alex sektionen i svartgult för drygt två år sedan. 24-åringen var framgångsrik redan innan, men fortsatt sin fina utveckling i AIK-trikån.

Två SM-guld, VM-silver och silver i Europiska spelen har skett i AIK. Och nu kommer nästa milstolpe för honom själv och sektionen: Alex är uttagen till OS 2020 i 77-kilosklassen.

– Det har varit en dröm sedan jag var liten och snart är jag där. Egentligen siktade jag på Rio-OS 2016 men det är strunt samma. Jag längtar mycket till Tokyo, säger Alex strax efter ett hårt träningspass i Liljeholmen.   

TEKNIK. Alexs främsta egenskap är hans teknik tycker han själv. Foto: Anders Ekström

Redan uttagen

Genom sitt VM-silver, i september, blev han redan nu uttagen.

– Det är bara fördelar med att bli klar tidigt och en superskön känsla att redan nu fokusera på OS. Nästa kval är ju i mars/april.

– All min uppbyggnad blir anpassad efter OS. Istället för att formtoppa till EM i februari rullar jag på och tränar för att vara som bäst i början på augusti 2020.

För träna hårt det behöver han, menar Alex. Han ligger efter i vissa moment.

– Jag är mycket svagare än konkurrenterna, troligen svagast av alla som kommer tävla då. Så jag har mycket träning kvar inom uthållighet och styrka. Jag har kommit närmare men har långt kvar.

– Men å andra sidan tog jag ju VM-silver när jag var svagast, då kan du tänka dig hur det blir när jag är jämnstark som konkurrenterna.

FLER. Alex hoppas att både brorsan Leon och två AIK-polare till kommer till OS också. Foto: Anders Ekström

"Överlägsen teknik"

24-åringens styrka ligger istället i tekniken. Och självförtroendet.

– Jag är överlägsen i tekniken. Så är det bara.

Hur kommer det sig?

– Jag har brottats sedan jag var fyra år och lärt mig från grunden plus att jag är orädd.

Kessidis Bjurberg har stipendium från SOK som gör att ”jag kan överleva i alla fall och slipper låna pengar av morsan”.

Istället är det helt fokus på att träna – och åter träna. Varje vecka kör Alex nio till elva pass och målet är högt ställt. AIK:aren är inte nöjd med att bara bli uttagen till olympiska spelen.

– Det är bara guld som gäller. Jag vill ta AIK:s första OS-guld någonsin i brottning och det första för klubben på många år. Jag har drömt om att ta guld och det lär bli mäktigt att få tävla på ett OS.

– Sedan skulle jag självklart inte vara missnöjd om jag ”bara” tar medalj. Så länge det inte är silver, ha ha.

Ytterligare tre AIK:are är i dagsläget aktuella för OS: brorsan Leon (för Grekland), Daniel Soini och Zakarias Berg.

Alex Bjurberg Kessidis

Ålder: 24 år, född 1995

Bor: Liljeholmen, uppvuxen i Hässelby Villastad

Klubb: AIK Brottning

Meriter (urval): Två SM-guld, VM-silver, silver i Europeiska spelen, guld och silver i U23-EM, guld i NM.

Aktuell: En av de första svenska idrottarna som redan blivit uttagen till OS 2020.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt