Bara uppflyttning gäller för AIK

Delmål 1 avklarades förra säsongen då obesegrade AIK tog steget upp till allsvenskan. Nu ska nästa del i satsningen genomföras: ta upp herrlaget till eliten. För det uppdraget har bandyprofilen Pelle Fosshaug handplockats.

  • Publicerad 15:30, 2 nov 2018

I en stjärnspäckad trupp står två namn verkligen ut. Andreas Bergwall och Pelle Fosshaug. Två av världens absolut bästa bandyspelare genom tiderna med tolv VM-guld och elva SM-guld tillsammans. Dessutom hela 324 (!) landskamper.  

Målvaktslegendaren Bergwall, 44, kommer att vakta AIK-buren i vinter medan Fosshaug, sedan tio år, satsat på en ledarkarriär. Sedan i våras leder han Gnagets herrlag. Nykomling i allsvenskan.

– Jag lever för bandyn och AIK:s satsning lockade mig verkligen, säger 53-åringen.

– För mig lockar det dessutom att lyfta sporten och att gå upp med AIK skulle verkligen göra det.

Målet är högsta serien

Ja, att gå rakt igenom allsvenskan har varit ett tydligt mål från start. Redan i division 1 för två år sedan smiddes det planer för att återvända efter den långa exilen – sedan 1965 – i lägre serier.

Nu är Gnaget alltså framme vid delmål 2: gå upp till elitserien från näst högsta serien.

– Jag anställdes ju för att utföra ett jobb och det är ju att ta förstaplatsen. Så man får jobba lite annorlunda än tidigare när det är premisserna, fortsätter Fosshaug.

Hur menar du?

– Vi kan inte tänka långsiktigt och ha så stort fokus på att utveckla spelarna. Det finns det inte tid för nu. För AIK gäller det att vinna matcher till varje pris och då kan man tyvärr inte tänka på individuell utveckling lika mycket.

– Det blir speciellt, men alla vi vet vad vi gett oss in på. AIK är en sådan förening som ska sikta högt.

Pressen skrämmer inte

Att få den pressen är inget som skrämmer rutinerade Fosshaug. Tvärtom.

– Jag är ingen rädd person. Jag har alltid haft den inställningen: vinna, vinna, vinna. Det har jag ju byggt min karriär på. Dessutom märker man det på spelarna att de höjer sig när de har press på sig.

Just att få till spelartruppen har varit en process. 14 spelare är nya, plus hela tränarstaben.

– Det har varit mycket telefonkontakt med Jonas Galotta (sportsligt ansvarig) att hitta en stark trupp att jobba med. Inget vi gjort i en handvändning. Det är en stor process som fortfarande pågår.

Namnkunniga nyförvärv

Bland nyförvärven märks Jimmy Jansson (Tillberga), Jens Blixt (do) och Janne Rintala (Sirius). Dessutom målsprutan ”Klasse” Nordström, 33, som dundrat in mål på denna nivån tidigare. Erfarne Johan Willes och stjärnryssen Rinat Shamshutov är kvar sedan förra säsongen.

Just nu är det strax över 20 spelare i a-truppen.  

–Men helt spikad är den inte än, det kan både komma in spelare och försvinna. Helt säker är nog inte truppen förrän fönstret stänger 15 januari.  

Du som varit tränare i allsvenskan tidigare, vad håller AIK för nivå i år?

– Den håller toppklass alla gånger och ska utmana om förstaplatsen, men än har vi inte riktigt visat det. Vi har förlorat mot seriekonkurrenter på försäsongen. Man vinner inga titlar på pappret.

Nattpass i Ritorp

På måndagskvällen tränade laget i Ritorp. Ett par stenkast bort spelade fotbollsherrarna mot Malmö FF. Efter den, vid 21:00, klev bandygrabbarna på is. Annars har laget tränat mycket på dagtid i Västerås.

– Alla kan inte träna jämt men det är bara att gilla läget. Så är förutsättningarna för bandy i Stockholm. Bandy är en timingsport så det har varit en utmaning såklart.

På söndag väntar Fosshaugs gamla klubb, TB Västerås (Tillberga), i premiären.

– Vi är så redo som vi kan vara. Något ispass till hade varit önskvärt, men vi är sugna och laddade.  

Per "Pelle" Fosshaug

Ålder: 53 år, född 1965

Moderklubb: Borlänge

Klubbar som spelare: Falu BS, Vänersborg, Västerås, Sandviken, Tillberga

Klubbar som ledare: Tillberga, Somalia, Peace & Love (Borlänge)

Trivia: Givit ut självbiografin "Bandygalen", delaktig i projektet kring Somalia bandy och deltagit i "Mästarnas mästare" två månger.

Meriter: 129 landskamper, 6 SM-guld, 5 VM-guld, årets man i svensk bandy 1994

Aktuell: Ny tränare för AIK:s bandyherrar