KAPTEN. Moa, 27, är lagkapten för Täby FC där hon denna säsong gjort 18 poäng på sina tolv spelade matcher. Foto: tabyfc.se/idrottsfoto.com

Bara VM-guld i sikte för Moa Tschöp

Med sina tre spelade VM är Sumpanbon Moa Tschöp, 27, en av Sveriges veteraner. Nu siktar den rutinerade backen på att ta sitt fjärde raka VM-guld i Schweiz.

  • Publicerad 14:39, 2 dec 2019

Som 19-åring var Moa med när Sverige tog sitt fjärde raka guld, 2013. Det var i mitten av en framgångsrik landslagsera som fortfarande pågår.

– Det var väldigt speciellt att få spela mitt första VM, säger Moa Tschöp. Allt var så nytt och framför allt minns jag semin mot hemmanationen Tjeckien. Den ljudbilden är ett fint minne.

Därefter har backen varit med i ytterligare två raka världsmästerskap för blågult – och tagit två guld till. Sveriges innebandydamer har sex raka titlar. Åtta totalt.

– Vi är världens bästa landslag och så ska det förbli. Det har varit helt fantastiskt att ta tre raka guld, säger Moa som spelat över 50 landskamper.

– Ju äldre jag har blivit desto mer förstår jag storheten att få spela där. Det är verkligen helt fantastiskt.

Ska till Schweiz

Mellan den 7 och 15 december genomförs VM 2019 och det spelas i Schweiz. Moa, som bor i Stora Ursvik, är givetvis uttagen igen och är numera en av de äldre och mer rutinerade i truppen.

– Jag vill fortsätta i landslaget så länge jag spelar. För mig är det en ära varje gång jag blir uttagen. Jag tycker det är kul att vara en av de äldre och jag ser det som en del av utvecklingen att få vara en mer ledande spelare.

Jagar sjunde raka

Sverige är, som bekant, världsledande inom innebandyn. På herrsidan har dock finländarna varit bättre de senaste mästerskapen, men på damsidan är det rejäl svensk dominans. Damerna jagar sin sjunde raka titel i schweiziska Neuchâtel.

– Ja, det är bara guldet som gäller. Vi har stora chanser till det tycker jag.

Varför tycker du det?

– Vi har helt enkelt bättre spelare än de andra landslagen. Konkurrenterna blir hela tiden bättre, vilket är i sig är jättekul. Finland, Tjeckien och Schweiz är alla riktigt bra. Men det utvecklar även oss att bli ännu bättre.

Att vara favoriter är inget som tynger landslaget, menar Moa Tschöp. Tvärtom.

– Vi har alltid pressen att vinna och vill ha det så. Alla i laget vet hur vi hanterar pressen och vi tränar hårt för att vinna.

Det finns ingen mättnad i laget då efter alla guld?

– Nej, det finns en otrolig mental styrka i truppen och alla går in med målsättningen att återigen vinna. Det finns inget att än att vi kommer därifrån med guld.

Närmar sig formtoppen

Moa är inne i sitt fjärde raka år i Täby FC och vann SM-guldet i våras. Just nu är de femma i SSL men förlorade de två sista matcherna innan uppehållet.

För Moa och laget har det varit upp och ner hittills.

– Jag har, precis som laget, blandat och gett och jag är inte supernöjd. Men det är jag sällan. Jag kan alltid göra det bättre och triggas av den pressen.

Hur toppar du formen?

– Jag har tränat hårt på försäsongen och känt mig bättre och bättre under säsongen. Man lär verkligen känna sin kropp genom åren och nu känner jag att formen närmar sig.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är Stockholms märkligaste BRF-namn

Nyheter LISTA: Från Elda med kärlek till Läderlappen Kattrumpan, Elda med kärlek, Lyckans ost... Kan en BRF döpa sig till vad som helst? Jo det verkar faktiskt så.onsdag 8/7 16:05

Tornparken är byggarbetsplats i sommar – igen

Nyheter Boende i området: "Jag tycker synd om barnen" Tornparkens småbarnslek har blivit byggarbetsplats över sommaren och fram till senhösten, vilket innebär att utrymmet blir mindre för de som leker i parken.fredag 3/7 11:14

Flera busshållplatser indragna i sommar

Nyheter Förändringar efter långa köer Vägarbeten ställer till det för busstrafikanter i sommar. Bland annat försvinner hållplatser tillfälligt och viss trafik blir enkelriktad.torsdag 2/7 11:48
Stockholm Direkt