Foto: Sara Ringström

Basketen slår rot i Vårby gård

Målet är att 100 kids i Vårby gård ska börja spela basket. Det är redan en bit på väg. Varje söndag tränar ett 20-tal tjejer basket i Vårbyhallen. Och snart startar en grupp för yngre killar.

  • Publicerad 17:44, 4 maj 2017

Man känner sig så välkommen. Det är som att jag känt de här tjejerna länge för jag får så mycket kärlek och respekt från dem, men det är bara någon månad, säger baskettränaren Sanna Ahmad och ser på sitt nystartade basketlag.

De har egentligen inte träning idag, men så fort de är på planen vill de spela match.

– Redan? Okej, kör!

Matchen drar igång.

– Jag gillar att de har sådan energi. Jag tror basket kan bli stort i området. De här kan bli framtidens spelare. Det vore så kul att få se utvecklingen och förverkliga deras drömmar, säger Sanna Ahmad.

Tidigare fanns ingen organiserad basket i Vårby gård.

På första träningen kom tre tjejer. Men efter bara någon gång var de 13. De tipsade varandra. Tog med sina systrar och vänner. Informationslappar eller ”basketfrön” i form av basketbollar, som projektledarna försökte med, fungerade inte lika bra. Ryktet om att basketen kommit till Vårby gård studsade snabbare.

– Det här är sådan nostalgi för mig. Det är precis som när vi startade upp basketen i Skogås, säger Huddinge baskets ordförande Jonas Morin, som startat projektet 100 kids i Vårby.

Spelet stannar upp för en stund.

– Det är roligt att ha fått lära känna nya vänner, Lorin Özcan.

– Och att lära sig samarbeta, säger Nijantha Marmayohan.

Idag är spelarna mellan 10 och 13 år gamla, men alla åldrar är välkomna, berättar Sanna Ahmad. Själv har hon spelat basket halva sitt liv. Nu vill hon sprida sin kärlek för sporten vidare.

– Jag skulle kunna göra vad som helst för att få dem att växa. När de måste lösa problem stärker det deras självförtroende. Det känns bra, säger hon.

Spela basket?

På söndagar mellan klockan 11.00 och 12.30 spelar laget i Vårbyhallen. Alla åldrar är välkomna.

På måndagar klockan 19.00 tränar ett killag. Inom kort kommer det också starta ett lag för yngre killar på söndagar.

Loka Heroes som stödjer projektet är ett initiativ från Loka och Svenska Basketbollförbundet som vill hitta, stötta och peppa människor som gör skillnad i samhället med hjälp av basket.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.