Basketen tar Klara Dolk till Texas

Ekerötjejen Klara Dolk, 19, är på väg att uppfylla en dröm. Nu i helgen flyttar hon till Texas för att spela collegebasket.

  • Publicerad 01:15, 17 aug 2019

Det kommer nog bli hur bra som helst.

Klara Dolk är uppvuxen på Ekerö och började spela basket i Blackeberg. Redan i tidig ålder hade hon som mål att ta sig in på Riksbasketgymnasiet i Luleå, vilket hon också lyckades med.

– Jag visste att jag ville till Riksbasketgymnasiet redan när jag var 12-13 år, men jag visste också att det var riktigt svårt att knipa en plats, de tar bara in fem-sex spelare per årgång, säger Dolk.

Efter en lyckad try out erbjöds Klara plats och hon tvekade aldrig att ta chansen.

– Luleå är ett väletablerat basketgymnasium som jag dessutom följt länge så när chansen kom fanns det ingen tvekan, säger hon.

Föregående säsong var hennes sista på basketgymnasiet i Luleå och hon hade inte kunnat önska sig ett bättre slut.

– Mitt sista år på basketgymnasiet gick vi helt rena genom serien (20–0) och dessutom vann vi slutspelet i Basketettan. SM-finalen var vår sista match tillsammans och det var en perfekt avslutning på en perfekt säsong. Min gymnasietid kunde inte slutat bättre.

Nu väntar nästa äventyr: att flytta till Texas och spela collegebasket.

Läste om andra tjejer

– Min dröm om college väcktes också tidigt. Jag hade läst mycket om tjejer som åkte över till USA för att spela collegebasket men det var inte förrän två spelare från Blacke­bergs damlag åkte över som jag faktiskt tänkte att den här drömmen kan bli verklighet, säger hon.

– Det är faktiskt tack vare en resa vi gjorde med basketgymnasiet som jag flyttar till Texas om några dagar. Vi spelade en turnering i USA där en massa collegecoacher var närvarande och det var efter den turneringen som head coachen vid West Texas A&M University hörde av sig och var intresserad. Jag hade några andra alternativ att välja mellan, både i USA och Sverige, men jag kände att Texas gjorde ett väldigt bra intryck så i maj åkte jag över på en visit till skolan och det var även där jag tackade ja till ett fullt stipendium på fyra år, säger Klara Dolk.

På söndag sätter hon sig på flyget över till Texas med blandade känslor.

– Studenten är över och sommaren är snart slut så nu blickar jag framåt, mot West Texas A&M University och Lady Buff Basketball. Det ska såklart bli jättekul att åka dit, jag är riktigt taggad på både säsongen och skolan men det är också med lite vemod jag lämnar trygga Sverige. En stor omställning med allt var det innebär men det kommer nog bli hur bra som helst, säger Klara Dolk.

Västerorts hockeytjejer laddar för hemmamatch

Sport "Kan ligga först i slutet av säsongen" Snart har halva premiärsäsongen i damjuniorserien i ishockey spelats och Västerorts nystartade lag ligger på tredje plats i tabellen. Nu laddar Team Västerort inför lördagens hemmamatch.fredag 10/1 15:56

Målrik hockeypremiär

Sport Ekerö/Skås ishockeyherrar föll i premiären hemma mot Älta.fredag 4/10 17:15