Beata vet var on/off-knappen sitter

Beata Olsson är en av traktens mest lovande fotbollsspelare, men hon är också en tjej som vet vad hon vill och framför allt när hon vill det.

  • Publicerad 08:31, 9 nov 2017

Vi fick äran att träffa landslagsspelaren, ESK-spelaren, supertalangen, men framför allt tjejen Beata Olsson privat och fick veta lite mer om hur livet kan vara för en ung tjej med ett späckat program och höga förväntningar på sig själv och av omgivningen.

Att Beata är en mycket bra fotbollsspelare vet vi alla vid det här laget, men hur ser en vanlig dag ut för henne?

– Det blir långa dagar under tävlingssäsong. Jag går på ett idrottsgymnasium i Uppsala, där jag läser naturvetenskapsprogrammet och bor i Enköping så det är till att starta tidigt. Det är buss till Uppsala och sedan cykel till den plats där vi skall träna. Sedan är det pluggande som gäller och efter det är det allt som oftast träning igen med klubblaget, så det blir långa dagar, berättar Beata.

Hon är inne på sitt första år på gymnasiet och mycket är nytt, men det är bra på många sätt.

– Jag hade inga större problem att välja skola, Celsius är ju Sveriges största Idrottsgymnasium med massor av sporter och det har man nytta av även när det gäller just skolgången. Det är många likasinnade med samma vardag som en själv så det finns en helt annan förståelse än vad det finns i en vanlig skola med allt från ledigheter till stöd om man behöver det i sina studier. Det är riktigt kul att få lära känna andra idrottskillar och tjejer som lever samma liv som jag gör.

Bra på att planera

Övergången från grundskola till gymnasiet har varit lärorik för Beata.

– Jag har tagit ett grepp om mig själv vad det gäller planering osv… Det har varit bra och jag gillar det verkligen för nu har jag en hög medvetenhet om vad som är nu och vad jag behöver planera för att mitt liv skall fungera och jag skall må bra.

För att Beata ska klara av det är det viktigt att hon har koll på var hennes on/off-knapp sitter.

– Tack vare att jag har lärt mig att planera och strukturera min tid så känns det bra. Jag kan se när jag kan planera in annat och då försöker jag göra saker som att träffa kompisar och då gör jag paketlösningar av det, som att kombinera ett biobesök med en kompis, då har jag fått ihop två saker samtidigt. Annars så är jag bra på att koppla av och det gör jag helst med min häst eller en bra bok och serier på tv, jag vet vart on/off knappen på mig själv sitter, skrattar Beata.

Vad har du för tankar om framtiden?

– Jag är noga med att vara här och nu, vill inte sväva iväg med tankarna runt mitt idrottande och är fullt fokuserad på mitt klubblag ESK. Men skolan är en annan sak, jag är fokuserad och satsar på skolan för jag vill bli läkare och kirurg och då krävs det att jag jobbar hårt. Det kommer, oavsett hur det går med fotbollen, att finnas ett liv efter det och då vill jag ha en meningsfull tillvaro och ett jobb där jag känner att jag bidrar och presterar, avslutar Beata.

Livet som förälder till en supertalang: ”Svårt att planera”

Vi fick även chansen att tala med Beata Olssons föräldrar, Elisabeth och Pontus, om hur det är att vara just idrottsförälder och hur man får ihop en bra vardag med hela familjen.

– Det var faktiskt så att jag mer eller mindre fick släpa Beata till fotbollsträningen när hon var liten. Hon var inte så sugen, för då var det tennis, gymnastik och häst som gällde, skrattar mamma Elisabeth.

Beata fick prova på många idrotter innan det blev just fotbollen som tog upp mestadels av hennes tid.

– Vi har uppmuntrat alla våra barn att prova olika sporter och aktiviteter, det är viktigt ur många perspektiv. Det är två år mellan Beata och hennes storasyster, men bara 16 månader, så rent praktiskt blev det att sätta dem i samma grupper vad det gällde idrottandet. Beata var bra i det mesta för hon har en sådan vinnarskalle och det kan hon nu ha nytta av i fotbollen. Gymnastiken har givit henne motorik och koordination och ridandet har stärkt henne mentalt och stärker hennes andra muskelgrupper som hon inte jobbar med, berättar Elisabeth.

Hur har ni hanterat all den uppmärksamhet som er dotter fått och får vad det gäller skolval och fotbollen?

– Det har varit en process såklart, men vi har alltid satt Beata som person i fokus och inte hennes aktiviteter. Vi kan henne, idrotten är andra bättre på än vad vi är så där har vi fått bra och mycket hjälp av Beatas duktiga tränare i ESK (Tomas Lindvall, Tomas Karlsson, Lovisa Delby) och Frida Östberg, som med all sin rutin har varit till stor hjälp med det idrottsliga. Det som är det viktiga för oss är att vi ser att Beata mår bra och att hon har kul med det hon gör, berättar Pontus.

Det blev en tidig debut för Beata i seniorsammanhang, hur gick tankarna runt den frågan?

– Det var inte helt enkelt så klart. Vi talade mycket och länge om det hela, men här kom vi till en bra lösning tillsammans med Beatas tränare. Vi kom fram till att det inte var en permanent lösning utan att det skulle vara lite då och då. Det handlade såklart om att se till att det fungerade mentalt, men även fysiskt givetvis och att det inte blev för mycket för alla inblandade och att det gick ut över familj och skola, säger Pontus.

Var hittar ni er kvalitetstid med varandra?

– Den är viktig och något som vi absolut värderar högt med hela familjen. Det kan vara en stund i bilen, vi bor ju lite ute på landet så det blir mycket av den varan, skrattar Elisabeth. Jag och Beata har ju hästarna och där har vi mycket av vår kvalitetstid.

– Den är såklart svårt att planera, man får hålla tillgodo med det som faktiskt erbjuds och vara noga med att njuta av det. Det är dock viktigt för oss alla i familjen, inte bara med Beata utan tillsammans med hela familjen, då vi alla lever i en ganska intensiv vardag, avslutar Pontus.

Mer om Beata Olsson

Ålder: 16 år

Familj: Mamma Elisabeth, Pappa Pontus, två syskon, två hundar och två hästar.

Bor: utanför Enköping.

Pluggar: på naturvetenskapsprogrammet i Uppsala.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Teo är stjärna – i två idrotter

Sport Teo Rydstedt är en av Upplands bästa fotbollsspelare. Han är också en av länets bästa handbollspelare.fredag 18/5 9:17

Kerim tackar nej till landslagspel i VM

Sport Enköpingssonen Kerim Mrabti jagas av det tunisiska fotbollslandslaget. Men Djurgårdsanfallaren väljer att tacka nej. – Det är ett för stort beslut att fatta med så kort varsel, säger Kerim till...måndag 14/5 15:15