Ben vill se ett kreativare damlag

Förutom spel i en ny högre division blir det ett till stora delar nytt synsätt för SFK 2019. Damlagets nya tränare, Ben Åsberg Cronshaw, har en hel del nya idéer om hur nykomlingen ska överraska i division 1 i år.

  • Publicerad 12:00, 5 feb 2019

Det var tråkigt att lämna Frej men jag är väldigt exalterat över att få den här chansen

Efter nästan fem år med framgångsrike ”Putte” Eklöf som coach valde Sollentuna ett annat spår till i år. Från IK Frej hämtades engelsmannen Ben Åsberg Cronshaw in och officiellt påbörjade han sin anställning 3 januari.

Ben, som blir 29 i år, är ursprungligen från den engelska kuststaden Portsmouth. Som ung spelade han både fotboll och rugby. Men som 18-åring satte en axelskada stopp och Ben åkte då till Asien, där han träffade svenska Emma från Göteborg. Paret, som nu är gifta, flyttade sedan tillsammans till Bangor i Wales.   

På dess universitetet påbörjades tränarkarriären.

– Jag kände att jag var bättre som coach än spelare. Jag tycker mycket om att analysera spelet och hjälpa spelarna att förstå sporten, säger han.

Flyttade till Sverige

Efter tre framgångsrika år i Wales flyttade paret till Bergshamra. Efter ett lärarjobb på en engelsktalande skola började Ben plugga ”football business” i ett år och fick faktiskt ett jobberbjudande från UEFA, men tackade nej.

I Sverige har 28-åringen varit spelande coach i IFK Bergshamra (div.7) i två år och nu senast två år i IK Frej Täby. Där har Ben tränat P02, F03 och damlaget.

I oktober lockades han över till Sollentunas damer.

– Vi pratade om F04 egentligen jag och sportchefen Louise (Schillgard), men blev istället erbjuden damlaget. De hade haft en bra coach men vill ”pusha upp” hela verksamheten, säger Ben som från och med 1/1 driver ett eget företag som sportkonsult.  

Hur känns klubbytet?

–  Det var tråkigt att lämna Frej men jag är väldigt exalterat över att få den här chansen. Division 1 är en bra division och det kommer såklart krävas resultat, men det känns oavsett väldigt roligt att vara här.   

Bra bild av laget

Trots få veckor med laget har engelsmannen en hyfsad bild av truppen och spelarna redan nu.

– Det är ett talangfullt lag med en bra struktur. Men många vet inte riktigt hur bra dom är, så vi ska jobba hårt med få spelarna att inse sin potential och förstå hur bra dom kan bli.

– Talang är inte allt, det viktigaste är hur du är som person. Alla är olika och har något speciellt, kombinationen blir ett bra lag.

SFK är ju som bekant nykomling i division 1 – men Bens planer för laget är ändå höga.

– Min tanke är att vi ska spela en underhållande och trevlig fotboll. Fans ska tycka att det är värt att komma och se oss och tycka om det dom ser.

– Bra fotboll är när man har bollen och försöker. Dom bästa lagen riskerar och ”safear” inte, det är så man utvecklas. Jag vill att vi spelar ett eget spel och inte väntar på hur motståndet agerar. Motståndarna ska anpassa sig efter oss.

Truppen är intakt

Att spela kreativt blir en av nycklarna, menar nya huvudtränaren.

– Jag vill ha ett kreativt spel i både offensiven och defensiven. Spelarna ska kunna kontrollera matchen. Det är ju ”magic moments” som avgör matcher.

I dagsläget är det 24 spelare i truppen, men då är flera från F19-laget och några provtränar. Häromveckan anslöt erfarne Michaela Karlsson från Bollstanäs och det kan bli något eller några till nyförvärv antyder sportchefen Schillgard.

Alla spelare som avslutade 2018-säsongen är kvar. Den 13 april börjar säsongen och Åsberg Cronshaw ser mycket fram emot det.

– Att utveckla var spelarna och implementera det nya spelet blir de stora, och väldigt roliga, utmaningarna med första året. Tränar man rätt och spelar med frihet är allt möjligt.    

Ben Åsberg Cronshaw

Ålder: 28 år, född 1990

Bor: Bergshamra, Solna

Från: Portsmouth, England

Aktuell: Ny coach för SFK:s damer.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Mordmisstänkt pojke kan ha lidit av allvarlig psykisk störning

Nyheter Rekommenderas genomgå större utredning Tonåringen som misstänks för mordet på en jämnårig kamrat kan få genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.måndag 19/8 14:31

Snart dags för världens längsta marathon

Nyheter "Jag får energi av att andra har kul" säger Nicholas Roman Nästa lördag går startskottet för tredje omgången av världens längsta marathon i Sollentuna vid Edsviken.söndag 18/8 10:00

Stort engagemang efter mopedrån

Nyheter "Vi ska synas och göra det lite tryggare för tonåringarna" Den senaste tidens mopedrån i Sollentuna har engagerat hundratals vuxna i kommunen som nu patrullerar gatorna för att öka tryggheten.lördag 17/8 9:00
Stockholm Direkt