"Bengan" hungrig på att fortsätta vinna titlar

Efter en avkopplande familjesommar hemma ska Patric Hörnqvist flytta tillbaka till Pittsburgh för sin tolfte hockeysäsong i Nordamerika. Penguins näst äldsta spelare har vunnit allt, men är inte mätt på långa vägar.

  • Publicerad 17:00, 10 sep 2019

Från den 12 september vet "Bengan" Hörnqvist exakt vad som gäller. Veckorna fram till starten av NHL-säsongens totalt 1 271 matcher är kort men intensiv. Redan 3 oktober spelar "Pingvinerna" öppningsmatchen. Mot Buffalo.

– Det gäller att komma förberedd. Campens fem, sex första dagar är säsongens värsta, säger Bengan.

Med energi och gott humör höll han nyligen i Väsby IK:s hockeycamp. Det börjar bli en tradition och han har "många goda minnen" från genombrottet i klubben som tonåring.

– Ska jag precisera ett minne blir det matchen mot Gnaget sista året jag spelade i Väsby. Vilunda var fullsatt på uppvärmningen. Ett jäkla drag. Och vi lyckades vinna på övertid. Daniel Nilsson hängde dit den. Det var stort och första gången man på allvar fick mäta sig mot ett riktigt riktig bra lag. Coolt.

En av de äldre

Då var Bengan junioren som efter träningarna samlade in puckar och i andra former fostras av truppens åldringar. Sedan dess har han i Nordamerika inskolats av Shea Webber i Nashville och själv väglett Filip Forsberg in i proffslivet.

– Filip bodde hos oss när han kom från Leksand.

Nu är Patric näst äldst i Pittsburgh, bara ryssen Jevgenij Malkin är äldre. Dock ser han inget kravfyllt i att, som som en av truppens fem 80-talister, lotsa in nykomlingar i gänget. Det är något alla hjälps åt med.

– Det är det fina, tycker jag. Det finns ingen organisation utanför själva hockeyn, det är vi spelare som hjälper varandra.

Han härleder till uppväxten med kvartershockey i Rotebroklubben Gillbo IF där killar, tjejer och föräldrar skapade hans längtan till rinken.

– Jag hade inte varit där jag är utan tiden i Gillbo.

Älskar att vinna

Efter två raka Stanley Cup-segrar hade Pingvinerna ett tungt 2018/19 med omgående uttåg i slutspelet – 0–4 i matcher mot New York Islanders.

– Vi fick inte ihop det, det är vad det handlar om.

Kan ni återta pokalen den här säsongen?

– Alla kan vinna. Men det är omöjligt att i augusti sia om vad som ska hända i juni 2020. Vi har ett bra lag, men det handlar om att få ihop alla bitar och vara som bäst i slutspelet.

Han svar på vilka mål han har, personifierar hans spelstil.

– Vinna är enda målet jag har.

Du har redan vunnit allt, Stanley Cup och VM.

– Jag vill vinna mer.

Patric Hörnqvist

Ålder: 32 år, född 1987

Klubb. Pittsburgh Penguins

Andra klubbar: Väsby IK, Djurgården, Nashville, Red Ice HC (Schweiz).

Moderklubb: Gillbo IF

Meriter: 2 Stanley cup-guld, 1 VM-guld, årets rookie i elitserien (2006/07), över 70 landskamper.

Aktuell: Börjar snart sin tolfte säsong i NHL.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Här öppnar Norrort första gamingcenter

Nyheter "Du lämnar frugan eller mannen när du shoppar" I veckan öppnar det första gamingcentret i Norrort. Med plats i Täby centrum hoppas ägarna kunna locka ännu fler till spelvärlden.måndag 20/1 17:02

Två av tre scoutkårer i Väsby utan fungerande lokal

Nyheter "Vi behöver längre arrendeavtal för att våga bygga" Två av Väsbys tre scoutkårer saknar fungerande lokal. En stuga brann ner i somras och en lokal är "iskall" på vintern. Nu väntar scouterna på besked från kommunen om framtiden.måndag 20/1 12:00

Väsbys energi tröt i Piteå

Nyheter Tappade 3–1 till förlust i sudden death Väsby Hockey dukade för tre poäng i söndagens bortamatch mot Piteå, i motsats till dagen innan blev dock tredje perioden den tyngsta. Piteå HC vände och vann i sudden death, 4–3.söndag 19/1 19:10
Stockholm Direkt