BP är redo för kval till Elitettan. Från vänster: Isabell Hammarbäck, Filippa Wallén och Michelle Rojas Flores. Foto: Mikael Andersson

BP siktar stenhårt på Elitettan

Med en match kvar att spela står BP:s damer redan klara som vinnare i sin serie i division ett. Nu taggar de inför kvalet till Elitettan.

  • Publicerad 16:10, 28 sep 2017

Vi har tagit en match i taget och tänkt att varje match är värd lika många poäng

Det är tisdag och på Grimsta IP börjar BP:s damer att träna om en timme. Med 48 poäng och en match kvar att spela står de klara som vinnare i sin serie i division ett, före tvåan Älvsjö AIK FF på 43 poäng.

– Vi har tagit en match i taget och tänkt att varje match är värd lika många poäng, säger Filippa Wallén, vänsterback.

2014 var BP upp och vände i Elitettan, som är serien under Damallsvenskan och den näst högsta för damer. Nu finns alltså chansen att gå upp igen. Ett spelskickligt lag med flera starka individer och ett tydligt fokus på en match i taget är framgångsreceptet, enligt spelarna själva.

Tränaren Marcelo Fernandez håller med.

– Bygger vi laget kring en individ blir vi väldigt sårbara om den spelaren blir skadad. I stället fokuserar vi på en spelidé som inte kretsar kring en specifik spelare utan gör det tydligt för samtliga på planen hur vi ska anfalla och försvara oss, säger han.

– Vi har flera olika typer av spelare och det är bra. Till exempel har vi en forward som är väldigt bollteknisk och en som är djupledslöpande, lägger Filippa Wallén till.

"Vi är ett spelskickligt lag", säger Filippa Wallén. Foto: Mikael Andersson

"BP behöver ett damlag på elitnivå", säger Isabell Hammarbäck, lagkapten och mittfältare. Foto: Mikael Andersson

Måste spela kval

Trots serievinsten måste de kvala till Elitettan. Vinnarlagen i sex serier i division ett kämpar om totalt tre platser i Elitettan.

– Även om vi vunnit serien är det kvalet som är avgörande. Vi är taggade att ge 100 procent och går in för att vinna, säger Isabell Hammarbäck, lagkapten och mittfältare.

Anledningen till att Svenska fotbollsförbundet bestämt att det ska vara sex serier istället för tre – och därmed kval till Elitettan för serievinnarna – är att resorna annars skulle göra det väldigt dyrt för klubbarna att spela i division ett. Men spelarna i BP tycker inte att det är positivt.

– Det är trist om man har jobbat hårt hela året och vinner serien men förlorar i kvalet. Det hände förra säsongen när jag spelade i Bollstanäs. Men vi tar en match i taget, säger Michelle Rojas Flores, mittfältare.

Första kvalmatchen hemma

I kvalet ska BP möta Lidköping FK. Första matchen spelas hemma på Grimsta IP den åttonde oktober. En del av förberedelserna är att titta på hur motståndarlaget spelar för att veta vilken taktik som kan funka bäst.

– Det känns skönt att vi har säkrat segern i serien redan nu så att vi kan fokusera på att finslipa vårt spel inför kvalet, säger Filippa Wallén.

Vad skulle det betyda att vinna kvalet?

– Det skulle såklart betyda mycket, både för laget och för klubben. BP som satsar på att utveckla spelare behöver ha bett damlag på elitnivå, säger Isabell Hammarbäck.

Heja fram BP mot kvalseger

Nu på lördag 30 september tar BP emot Tyresö FF hemma på Grimsta IP för den sista matchen i serien. Avspark kl 13.00.

Kval till Elitettan:

Söndag 8 oktober kl 14 tar BP emot Lidköpings FK hemma på Grimsta IP för första matchen i kvalet.

Lördag 14 oktober kl 14 är det dags för lagen att mötas igen på Framnäs IP.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43