Foto: Anders Ekström

Brittisk landslagsman klar för Helenelunds IK bandy

Norskt NM-guld i vintras och även silver i B-VM. Helenelunds IK bandy har i dagarna gjort klart med den brittiska landslagmannen Oscar Gillingham Aukner.

  • Publicerad 16:20, 14 aug 2019

Under våren värvade Helenelund in tre nya spelare och gjorde klart med en spelare på avtal.

Och nu är ett till nyförvärv klart.  

På tisdagen drog a-laget igång träningen igen efter sommaren och då var nyförvärvet Oscar Gillingham Aukner med från start. Den 23-åriga norrmannen har flyttat till Stockholm för jobb som IT-konsult – och väljer spel i Lunden.

– Det känns bra och jag har fått en bra känsla för klubben och tränarna, berättar nyförvärvet på svensknorska och fortsätter:

– 2019/20 blir ju lite nystart med en del nya spelare och ledare. Så det ska bli spännande att få vara med på den resan och vara med och bygga ett delvis nytt HIK.

Vann guld i vintras

Oscar är från Norge och har Stabæk som moderklubb. I gymnasiet valde han att flytta till Vänersborg och spelade där i tre år. Efter det tog han en paus för studier i Newcastle, England, men var tillbaka i bandyn i storlaget Stabæk i vintras.

Det blev guld i comebacken i bandyn och moderklubben.

– Vi förlorade bara en match tror jag, och vi hade en stor trupp och ett starkt lag. Jag fick inte spela riktigt så mycket som jag ville men det var väldigt skönt att komma igång igen med bandyn och jag kände mig absolut delaktig i guldet. Trots att jag inte spelat på ett tag kom jag in i det fort.   

Stor vinnarskalle

Oscar, som spelar mittfält och anfall, har saknat svensk bandy efter juniortiden i anrika IFK Vänersborg.

– Ja, det har jag. Det blir lite mer spel och bandy i Sverige och det har jag saknat. Det ska bli spännande att se skillnaden på svensk och norsk seniorbandy.

– Jag hoppas att laget kan komma ihop och att vi får till en bra lagkänsla. Förhoppningsvis kan vi även göra bra resultat och visa framfötterna i serien i vinter.

Vad är du för sorts spelartyp?

– Jag jobbar hårt och vill göra mina medspelare bättre. Även rätt snabb och åkstark. Det är alltid kul att få till ett spel och få fart på bollen. Och så hatar jag verkligen att förlora. Verkligen hatar.

Med i landslaget

Norrmannen har även färska landslagsmeriter. Då hans mamma är från Sussex, i sydöstra England, blev 23-åringen direkt uppfångad av det, 2018, nystartade engelska landslaget.

Tillsammans med några britter och andra spelare med brittiska rötter, bland annat från Sverige och Norge, blev det ett imponerande silver i B-VM i vintras.

– Det var första medalj sedan 1911 och det var jättekul att spela för England. Jag tycker det var väldigt proffsigt skött och vi har bra tränare. Det är ett bra sätt att ge tillbaka till sporten då dom saknar bandytraditioner numera i England.

– Om vi får ihop allt väntar B-VM i Irkutsk i vinter och då är det guld som gäller.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nu börjar försäljningen av Sollentunahem

Nyheter Under hösten ska kommunen hitta en ny aktör Konsultföretaget Svefa har fått uppdraget att under hösten hitta en köpare till Sollentunahems hyresrätter i Rotebro. På torsdag hålls första informationsmötet med hyresgästerna.onsdag 18/9 10:26

Rotebroleden fortfarande inte helt färdig

Nyheter Nattarbeten pågår Klart våren 2019 står det på skyltarna som omgärdar Rotebroleden – men än så länge pågår bygget på sina håll. Här är nya tidsplanen.tisdag 17/9 11:37

Här har elever fått skapa sina egna lekplatser

Nyheter Två skolor får nya lekplatser Två nya lekplatser invigs inom kort på två av Sollentunas kommunala skolor. Eleverna har varit med i arbetet, från ax till limpa.måndag 16/9 17:48
Stockholm Direkt